Subota, 27. travnja 2024.

FOTO: DRUŽENJE U TRATINČICI Suradnjom, stvaranjem i učenjem velikih i malih do novih didaktičkih igri

Da osobe treće životne dobi i mališani mogu učiti jedni od drugih i pritom se dobro zabaviti, pokazali su mališani iz Dječjeg vrtića Tratinčica, odgojitelji, umirovljenici i edukatori iz institucija za obrazovanje odraslih i to ne samo iz Koprivnice, već i iz Slovenije, Cipra i Estonije.

– Tijekom prosinca održano je 10 sati druženja tijekom kojih su naši suradnici na projektu, edukatori i umirovljenici, zajedno s djecom i odgojiteljima izradili društvenu igru “Šarena vještica”. Ovu igru osmislili su partneri iz Cipra, a naš tim prilagodio ju je uvjetima dječjeg razvoja kao i odgojno-obrazovnom načinu rada u manjim skupinama djece. Odgojiteljice su osmislile dvije priče o malenoj šarenoj vještici koja je služila kao motivacija za uvod u aktivnosti izrade same igre – poručili su iz Dječjeg vrtića Tratinčica.

Kako nam govore, svemu je prethodila prva međunarodna radionica “Puzzle, tangrami i didaktičke igre” koja je održana u Koprivnici u studenom prošle godine.

>> FOTO Tratinčica i Pučko otvoreno učilište domaćini prve aktivnosti projekta ‘Most prema multigeneracijskom učenju’

– Timovi su svaki predloženi program zajednički prilagodili, unaprijedili, izradili i tako pripremili za primjenu u radu s djecom. Svakom je timu ostavljena mogućnost da dodatno prilagodi sadržaj kako bi on bio motivirajući i razvojno primjeren dobi djece. Izrađenu didaktiku prezentirali su na Festivalu znanja i stvaralaštva koji je bio održan u Domu mladih u sklopu ovog međunarodnog treninga. Time su javnosti predstavili svoje programe te ponudili djeci koprivničkih vrtića didaktiku za igru. Tijekom festivala djeca su mogla isprobati kako je igrati se izrađenom didaktikom. Isto tako mogli su zajedno s partnerima izrađivati igračke. Prateći dječji interes i način igre odrasli sudionici su vidjeli dodatne načine za unapređenje pripremljene didaktike – objašnjavaju.

Izvor: Dječji vrtić Tratinčica

Nakon toga, partneri su prilagodili svoje programe kako bi zainteresirani odgojitelji, kao i edukatori odraslih mogli ovakve sadržaje uključiti u svoj redovni rad. Spomenimo da su na ovom festivalu partneri mogli razmijeniti iskustva s udrugama koje su bile gosti i predstavile svoj rad kao što su Udruga Bolje sutra, Udruga Latice, Humanitarna udruga Šegrtsko srce, Pučko otvoreno učilište POUKA te Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski.

>> FOTO/VIDEO Druženjem i igrom malih i velikih do razvijanja socijalnih i komunikacijskih vještina

Kako doznajemo, Dječji vrtić Tratinčica i Pučko otvoreno učilište Koprivnica predstavili su međunarodnim partnerima didaktičke igre nastale iz pripovijetke “Regoč” naše Ivane Brlić Mažuranić.

– Osmislili smo društvenu igru “Regoč i Kosjenka”, djeca slažu tangrame, velike puzzle u prostoru, igraju se Kosjenkinim biserima u pomičnom labirintom. Kroz igru djeca prolaze kroz ključne segmente priče kako bi se što bolje upoznali s njom i ponovili je nakon što im se pročita. Međunarodnu radionicu iskoristili smo kao priliku za promociju naše književnice i njenih djela kao književno-jezičnu baštinu naše domovine, što je ujedno i jedan od zadataka ove međunarodne suradnje – pojašnjavaju u Tratinčici i napominju da su njihove igre i zanimljive ideje iz Cipra, Slovenije i Estonije dostupne u Međunarodnom priručniku-Puzzle, tangrami i didaktičke igre.

Izvor: Dječji vrtić Tratinčica

Dodajmo na kraju da su ove zanimljive igre nastale suradnjom različitih generacija i kultura nastale u sklopu Erasmus+ projekta, KA 204 Strateška partnerstva u obrazovanju odraslih “Most do multikulturalnog učenja i stvaranja” u kojemu je Dječji vrtić Tratinčica partner vrtićima i institucijama za obrazovanje odraslih iz Slovenije, Cipra i Estonije, a partner i suradnik vrtića na ovom projektu je i Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

Podsjetimo, cilj projekta je aktivno uključivanje osoba treće životne dobi u odgojno-obrazovni rad skupina kako bi se omogućio razvoj međugeneracijske suradnje i aktivnog starenja osoba treće životne dobi.

– Kako je rad s umirovljenicima, odnosno bakama i djedovima, često prisutan u radu vrtića, projekt je prihvatljiv za provođenje u vrtiću te može dodatno unaprijediti suradnju s umirovljenicima. U projektu sudjeluju vrtićka djeca, odgojitelji, zainteresirani umirovljenici, edukatori iz institucija obrazovanja odraslih. Obuhvaćajući različitu dobnu i obrazovnu populaciju stvaraju se uvjeti za međugeneracijsko učenje i razmjenu znanja i iskustava. Kroz susrete sa osobama starije životne dobi izrađivali smo didaktičke igre, izrađivali korisne stvari od otpadnog materijala, popularizali fiziku i istraživačke aktivnosti, kao i aktivnosti ručnog rada i modeliranja glinom. Na taj način starije osobe imaju priliku dati obol svojim profesionalnim znanjima, vještinama kao i interesima ili hobijima. Starije osobe svoja znanja, vještine, talente, hobije prenose djeci uz metodičko vodstvo odgojitelja – zaključuju u Tratinčici.

zatvori