Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Tratinčica i Pučko otvoreno učilište domaćini prve aktivnosti projekta ‘Most prema multigeneracijskom učenju’

Dječji vrtić Tratinčica i Pučko otvoreno učilište Koprivnica domaćini su prve aktivnosti Erasmus+ projekta “Most prema multigeneracijskom učenju” i tom je prilikom danas u kinu Velebit održana svečanost.

Majda Suljanović Hodžić iz Slovenije koja je nositelj projekta kazala je da je cilj projekta razvoj didaktičkih igara za djecu i omogućavanje starijim osobama aktivno proživljavanje vremena kako bi djeci prenosili svoja znanje i vrednote.

– Kroz pet dana osposobljavanja umirovljenici će zajedno s djecom izrađivati didaktiku, društvene igre, tangrame, domino koji će kasnije služiti djeci za razvoj kognitivnih vještina – rekla je i dodala da je projekt počeo prošle godine, a završetak se planira 2023. godine pri čemu su u planu još tri multikulturalna i međugeneracijska susreta.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek istaknula je da su uz njih partneri na projektu Estonija i Cipar.

– Naš vrtić je poznat po međugeneracijskoj suradnji. Jako puno surađujemo ne samo s roditeljima, već i s bakama i djedovima, tako da smo našu praksu koju smo radili lokalno proširili na europsku razinu – naglasila je Šipek.

Kao poantu projekta istaknula je istovremeno poticanje kognitivnih sposobnosti starijih, mladih i djece.

– Stariji će kroz tjedan dana učiti izrađivati didaktiku. Nakon ovog treninga, dolazit će u dvije skupine gdje će s djecom kroz pet tjedana izrađivati didaktičke igre. Istovremeno će se s djecom igrati te time poboljšavati svoje kognitivne sposobnosti. Sveukupno je u projekt uključeno osam osoba – četiri iz učilišta i četiri iz vrtića – zaključila je ravnateljica.

zatvori