Petak, 10. svibnja 2024.

FOTO Lea Bijač koprivničkoj publici predstavila knjigu ‘Ti (pusto)loviš’

Lea Bijač, 26-godišnja koprivnička pustolovka, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice Fran Galović koprivničkoj je publici predstavila putopisnu knjigu “Ti (pusto)loviš”.

Podsjetimo, knjiga sadrži detaljne opise i fotografije različitih dimenzija i formata Leinih četiriju velika putovanja – tako su u knjizi svoje mjesto pronašli Antarktika, Vijetnam i Kambodža, Kenija i Tanzanija te Tajland.

Kako je to kazao Luka Katančić, član-suradnik Društva hrvatskih književnika, događaj je moderirala Lidija Dujić, a u programu su sudjelovali i Darko Pernjak kao predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka DHK-a, Enerika Bijač kao urednica knjige, Lada Žigo Španić kao recenzentica, Zoran Bijač kao spiritus movens svih njihovih putovanja i većinski autor fotografija, kao i sama autorica koja je čitala odabrane ulomke.

Dujić je pročitala i tekst koji je sročio Mario Periša, stručnjak u području fotografije.

– U ovom “tiskanom dokumentarcu” režiranom od autora Lee i Zorana, imamo izbalansiran odnos dvije metode i potrebe, koje doživljavamo čitajući i vizualizirajući tekst te gledajući i interpretirajući fotografske slike; zato naslov i jest “Ti (pusto)loviš”, jer čitajući tekst i sliku ovo postaje pustolovina recipijenta – istaknula je.

Kako je pak rekla autorica Bijač, prvi je putopis, onaj o Keniji i Tanzaniji, napisala na studiju novinarstva, a kako su uslijedila i daljnja putovanja, fotografije i tekstovi, knjiga se s vremenom počela nametati kao jedini ispravan slijed događanja.

>> FOTO Pustolovka Lea Bijač bila je na sedam kontinenata, kupala se na Antarktici, plivala s morskim psima, spavala pokraj lavova…

– Upravo je tata taj koji me, usuđujem se reći, navukao na putovanja; on je s dalekim destinacijama počeo prateći našu nogometnu reprezentaciju još, sad već davne 2002. godine, a ubrzo nakon toga, s nepunih 11, i ja sam prvi puta poletjela avionom – na Gran Canariju u sastavu Kanarskih otoka. Danas, nakon 15 godina putovanja, prikupila sam štambilje 43 svjetske države na svih sedam kontinenata, uključujući i već spomenutu i u knjizi opisanu Antarktiku – zaključila je.

zatvori