Petak, 3. svibnja 2024.

SASTANAK STOŽERA Dr. Vadla: Širenje koronavirusa jača, što je posljedica nepridržavanja mjera i većeg društvenog kontakta

Na današnjoj koordinaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije članovi su raspravljali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić izvijestio je o broju zaraženih na području Podravine i Prigorja, naglasivši kako u posljednjih nekoliko dana svjedočimo evidentnom povećanju broja novooboljelih te je pozvao sve sugrađane na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze koronavirusom.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla potvrdila je da širenje koronavirusa jača, što je posljedica nepridržavanja mjera i većeg društvenog kontakta.

– Nažalost, svjedočimo tome da se naši brojni sugrađani ne pridržavaju onih osnovnih epidemioloških mjera – distance, dezinfekcije, prozračivanja prostora i nošenja maski. Sve to utječe na ovaj povećan broj oboljelih, a rezultirat će i većim brojem hospitalizacija. Pozivam sve da se strogo pridržavaju mjera, da se cijepe i na taj način pomognu zdravstvenom sustavu te da odgovornim ponašanjem zaštite svoje, ali i zdravlje drugih – istaknula je dr. Vadla.

Što se cijepljenja tiče, osvrnula se na termine cijepljenja u studenom te naglasila kako interes za cjepivom raste.

– Odredili smo punktove i datume, sva cjepiva su dostupna. Raste interes za trećom dozom cjepiva, važno je napomenuti da se treća doza primjenjuje šest mjeseci od primitka druge doze te da se građani, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine mogu trećom dozom cijepiti i na organiziranim punktovima uz potvrdu o primitku ranijih doza – napomenula je.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Mato Devčić naglasio je da je trenutno hospitalizirano 39 pacijenata s koronavirusom, od kojih je 10 na respiratoru.

– Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 33 nije cijepljeno što je podatak koji jasno govori koliko je važno cijepiti se i zaštititi od težih oboljenja – rekap je dr. Devčić.

Dodao je kako su posjete u bolnicu i dalje dozvoljene, ali uz poštivanje svih mjera i uz COVID potvrdu, i to prema modelu – jedna osoba po pacijentu dnevno na maksimalno 15 minuta. Specifičan režim posjeta i dalje se provodi na Odjelu pedijatrije te u pogledu pratnje na porodu gdje je ta mogućnost i dalje dozvoljena.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja obavljaju svoju djelatnost u skladu s protokolima i bez poteškoća, izvijestile su ravnateljica Mirjana Hanžeković i pomoćnica za sestrinstvo Biserka Zlatar.

U pogledu provođenja nadzora mjera, načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž je kazao kako policijski službenici redovno vrše provjere osoba kojima su izrečene mjere kućnog liječenja ili samoizolacije te nadziru rad ugostiteljskih objekata. U pojačan nadzor kreću i inspektori civilne zaštite, izvijestio je Roman Sabol ispred Službe civilne zaštite Koprivnica.

>> Županijski stožer upravo donio preporuku o modelu nastave od idućeg tjedna

Spomenimo i da je donesena preporuka da se nastava od ponedjeljka u svim školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija održava kontaktno.

zatvori