Petak, 26. travnja 2024.

Prepucavanja Lackovića i Felaka oko poslovnika obilježila početak drugog dijela prekinute Županijske skupštine

Nakon što je prije osam dana sjednica Županijske skupštine prekinuta gotovo šest sati od početka i svega 10 točaka dnevnog reda, nastavak je uslijedio jučer u koprivničkom Domu mladih.

Skupštinari su najprije trebali izglasati spornu 11. točku koja je prošli četvrtak izazvala dugotrajnu raspravu, a odnosi se na izvješće o poslovanju Piškornice – Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske za 2020. godinu. Od 29 prisutnih članica i članova Županijske skupštine, s izvješćem se složilo njih 19, dok je 10 bilo protiv. Većina je tako ekspresno usvojila problematičnu točku pa se moglo raspravljati i o preostalim temama dnevnog reda.

>> FOTO Nakon više od pet sati rasprave prekinuta sjednica Županijske skupštine

No, nije dugo trebalo da dođe do novih razmirica. Povod je bila već sljedeća, 12. točka dnevnog reda – razmatranje izvješća o rezultatima provedbe “Županijske razvojne strategije Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2014.-2020.” za 2020. godinu.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac detaljno je prezentirao izvješće koje je pripremila PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

– Ukupno planirana sredstva za provedbu ciljeva, prioriteta i mjera Županijske strategije iznosila su više od 683 milijuna kuna, a realizirano je otprilike 69 posto od tog iznosa. Pritom smo imali četiri cilja: povećanje konkurentnosti gospodarstva i učinkovitosti resursa, poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture, povećanje učinkovitosti ljudskih potencijala i poboljšanje društvenog standarda – kazao je između ostaloga Štimac.

Za govornicu je potom stao nezavisni Željko Lacković koji je najavio da će njegovi skupštinari biti protiv izvješća.

– Vrlo bih rado o ovoj temi diskutirao s odgovornim osobama u PORA-i, no ravnateljice nema pa bi rasprava po nekim pitanja bila suvišna. Isto tako, rado bih da je ovakvo obrazloženje dao župan koji je do prije koju godinu europske projekte imao unutar svog ureda. Dakle, iz ovih brojeva nije moguće vidjeti gotovo ništa. Naravno, PORA naglašava svoju ulogu u povlačenju sredstava, no veliki dio projekata nema baš nikakve veze sa Županijom. Iluzorno je glasati o ovakvom dokumentu – kazao je Lacković.

Primjedbu je imao i SDP-ov Tomislav Golubić, inače gradski pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo.

– Ovo je agregirano izvješće svih projekata koji su bili unutar Županije i to je dobro. Međutim, žao mi je što rezultat nije jedna vrsta almanaha svih tih projekata koji su realizirani jer vjerujem da bi taj dokument dobro došao izvršnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave koji bi tako mogli dobiti nove ideje kako realizirati svoje programe. Na ovaj smo način dobili statističko izvješće gdje čovjek iz svega toga ne može puno naučiti – kazao je Golubić.

Potom je Marijana Lokotar iz SDP-a župana Darka Korena pitala tko je i po kojim kriterijima odredio koji će projekti ući u Razvojni sporazum pet sjeverozapadnih županija, na što joj je Koren rekao da će odgovor dobiti u pismenom obliku jer je riječ o složenom i dugotrajnom procesu koji se odvijao u nekoliko koraka.

Nekoliko kritika imao je i SDP-ov Marko Fucak naglasivši da su pojedine stavke u izvješću slabo realizirane, nakon čega se za mikrofon vratio Željko Lacković s tehničkom primjedbom za predsjednika Županijske skupštine Damira Felaka.

– Odobrili ste županu da govori kada nije njegov trenutak za izlaganje i to učestalo radite. Bili ste u Saboru kao i ja pa znate da ni predsjednik Vlade ne može govoriti kad hoće. Župan mora tražiti riječ, mora se znati zašto govori i zašto se u razgovor nije uključio tijekom rasprave, a ne da nam na kraju popuje – oštar je bio Lacković.

Felak mu je dao obrazloženje.

– Podsjećam vas na 104. članak poslovnika koji govori da župan ima pravo uzimati riječ u tijeku rasprave i kada nije predlagatelj – jasan je bio Felak.

Napetosti na relaciji Lacković – Felak su se nastavile, u jednom trenutku bilo je i povišenih tonova u vezi tumačenja poslovnika i toga ima li župan pravo govoriti u bilo kojem trenutku. Sve je na kraju pokušao zaključiti Felak rekavši da ponovno idu u smjeru prošle sjednice.

– Mislim da nas rasprava oko poslovnika neće nikud dovesti, opet ćemo zaglibiti. O ovome možemo raspravljati na zadnjoj točki Pitanja i prijedlozi – dodao je.

Ipak, tu nije bio kraj. Za riječ se javio Miljenko Flajs iz Mreže nezavisnih lista s još jednim tumačenjem poslovnika, no Felak se nije dao smesti. Još je jednom poručio skupštinarima da je župan imao pravo na riječ i da se s time moraju pomiriti.

Izvješće o rezultatima provedbe “Županijske razvojne strategije Koprivničko-križevačke županije za razdoblje 2014.-2020.” za 2020. godinu na kraju je prihvaćeno s 19 glasova za i 10 protiv.

zatvori