Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Nakon više od pet sati rasprave prekinuta sjednica Županijske skupštine

Pred članicama i članovima Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije danas se našlo izvješće o poslovanju Piškornice-Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske za 2020. godinu.

Prema informacijama iz izvješća, a što je na sjednici potvrdio i direktor poduzeća Mladen Ružman, vidljivo je da ukupni prihodi na kraju prošle godine iznose dva milijuna kuna što je povećanje za 26,38 posto u odnosu na 2019. godinu, dok ukupni rashodi iznose nešto više od 1,3 milijuna kuna što je smanjenje od 13,6 posto u odnosu na godinu ranije. Prema tom izračunu, neto dobit razdoblja je nešto veća od 560.000 kuna. Na dobit u poslovanju su utjecali prihodi od zakupa s povećanjem od 18,5 posto i potpora s povećanjem od 51,7 posto te niži ukupni rashodi sa smanjenjem od 13,6 posto.

Kada jer riječ o dinamici provedbe projekta RCGO sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, u izvješću se ističe da su izrađene izmjene i dopune Studije izvedivosti pa i ostale projektne dokumentacije, jer stara planirana tehnologija s bioreaktorskim odlagalištem nije prihvatljiva za sufinanciranje iz fondova EU, pa projekt RCGO Piškornica nastavlja s tehnologijom biosušenje s ciljem proizvodnje krutog oporabljenog goriva visoke kvalitete uz mehaničko odvajanje reciklabilnog otpada, uz obuhvat definiran na četiri županije – Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku. Odobreno je sufinanciranje od strane EU, dovršene su prve izmjene i dopune idejnog projekta te su ishođene prve izmjene i dopune lokacijske dozvole. Time je, napominju, kompletirana sva projektno-tehnička dokumentacija potrebna za prijavu projekta za izravnu dodjelu bespovratnih sredstava.

– Prijava je odobrena, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Piškornice temeljem kojeg je dodijeljeno 313 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Tijekom 2020. godine započeta je i izrada dokumentacije o nabavi za postupke javne nabave koja je dobila pozitivno mišljenje nadležnih tijela – objasnio je Ružman.

Dodao je da su uz pomoć Županije uspjeli razvrgnuti ugovor s Ministarstvom državne imovine o pravu građenja i dobiti od ministra dodjelu zemljišta bez naknade.

– Projekt je trenutno u provedbi postupka javne nabave, kroz mjesec dana očekujemo da povjerenstvo za procjenu ponuda donese najpovoljniju ponudu. Uložena je žalba, postupak zastaje do rješavanja žalbe na DKOM-u, potom je u postupku zastoja pristigla još jedna žalba koja je odbačena. Krajem mjeseca bismo trebali nastaviti postupak pa bismo polovicom idućeg mjeseca trebali otvoriti ponude za izgradnju centra – kazao je Ružman.

Tomislav Golubić iz redova SDP-a istaknuo je da 11 godina kasnije, otkako je tvrtka osnovana, Europska unija kaže to je to – to je taj projekt.

– U problemu smo što se tiče rokova. Bojim se da nam curi vrijeme i da ćemo doći u probleme. Što će biti ako se prekorače rokovi propisani ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava? Tko će morati dati ta sredstva? – pitao je Golubić.

Nezavisnog Željka Lackovića zanimalo je li društvo Piškornica osiguralo u rezervama sredstva za troškove odvjetnika, s obzirom na to da je izgubljen spor protiv Mladena Jozinovića, bivšeg direktora u kojem je tražila povrat isplaćenih sredstava od milijun i nešto kuna i da se sredstva koja si je priskrbio neće vraćati. Tu je spomenuo i koprivničko-križevačkog župana koji je bio na sudu.

– Saslušan je kao svjedok, u svom iskazu rekao je da mu je poznato da si je Jozinović za nagradu isplaćivao 10.000 kuna i naglasio da je posao obavljao vrlo kvalitetno – istaknuo je Lacković.

Mladen Kešer iz SDP-a je kazao da je interesantno da nitko ne govori da je Jozinović bio direktor s lažnom diplomom.

– Odluka koju ste zatajili je da će se implementacijom Plana gospodarenja otpada na Piškornicu dovoditi otpad iz još dvije županije. S obzirom na odloženi otpad, gdje su ti novci, zašto ih nema na računu poduzeća. Jozinović je sve napravio po zakonu, po zakonu je ukrao novac. Piškornica je biznis. Očekujem da se odredi gdje su novci od prikupljenog otpada? – pitao je Kešer.

Golubić je bio konkretniji.

– Ako imamo izvješće o poslovanju RCGO Piškornica, nije nam jasno zašto Županijska skupština ne dobiva izvješće o poslovanju Piškornice sanacijskog odlagališta? – pitao je Golubić.

Spomenuo je i famozno brdo smeća, odnosno razmišlja li se o projektima kojima bi se moglo ići u svrhu smanjenja tog brda za čak 50 posto.

– Ima izazova ovaj projekt, kao i svaki. Ovaj projekt dugo traje. Bilo je lošeg upravljanja, nitko to nije porekao. Postupak vodi državno odvjetništvo, kako će taj postupak s diplomom i milijun kuna isplaćenog bonusa završiti ne znam, mi smo kao uprava pripomogli, podigli smo tužbe i argumentiramo da netko tko je potpisao akt sam sa sobom u dubokom sukobu interesa. Dalje sve što je radio, radio je sam. Uvjeren sam da su svi osnivači išli tragom tužbe koju smo podigli. Ovo je prvostupanjska odluka koja se tiče isplate druge plaće. Postupak za bonus još nije ni počeo. Nadam se da ćemo naplatiti tih milijun kuna. Nismo ni na kakav ilegalan način doveli otpad, niti smo si priskrbili novac. Nije 350.000 tona odloženo, već je od 2018. do danas odloženo 123.900 tona, a sva sredstva koja su uprihodovana su korištena za financiranje projekta RCGO – objasnio je Ružman.

Ništa nismo prešutjeli, dodao je Ružman.

– Do kraja godine nadamo se da ćemo imati izvođača za projektiranje i izgradnju, zatim da u 2022. ulazimo u projektiranje i u 2023. da ćemo zapiknuti prvu lopatu. To je godina u kojoj je ovo financijsko razdoblje prošlo. Ministarstvo je u pregovorima s Europskom komisijom dogovorilo za sve ovakve projekte faziranje. Sredstva iz ugovora dodjeljivati do završetka projekta. U suprotnom cijeli Plan gospodarenja bit će doveden u pitanje, ako se nešto dogodi. Nadam se da ćemo uz naš plan i mogućnost faziranja uspjeti s ovim projektom – odgovorio je Ružman.

HDZ-ov Ernest Forjan kazao je da ovaj problem postoji već godinama te napomenuo da je vrijeme okrenuti se traženju rješenja ovog problema na najbolji i najkvalitetniji način.
– Ako ćemo se baviti prošlošću onda se možemo vratiti u daleku prošlost i nabacivati jedni druge s blatom, ali time nećemo ništa postići – zaključio je Forjan.

Na kraju rasprave javio se koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je replicirao Lackoviću na njegove opaske o svjedočenju u slučaju Jozinović, i kazao da ovo što je izjavio Lacković na njegov račun čisti bezobrazluk. Prepucavanja na osobnoj razini na relaciji Koren – Lacković su se nastavila pa je predsjednik Županijske skupštine Damir Felak prekinuo sjednicu na pet minuta.

Kešer je nakon toga kazao da vladajući nemaju većinu i da traži stanku na što se Lacković nadovezao da ovdje sjede pet sati i nisu prošli ni trećinu materijala, rade u neadekvatnim uvjetima pod maskama, bez stola.

– Zatražio sam da se dogovorimo o odgodi ove raprave, vladajući nemaju 19 ruku i ako se ne udovolji našem zahtjevu mi ćemo napustiti sjednicu – kazao je Lacković.

Sjednica je nakon dogovora prekinuta. Felak je kazao da će nova biti sazvana u ponedjeljak kada će se glasati i o Piškornici.

zatvori