Subota, 27. travnja 2024.

POČINJE RASPRAVA O AFERI SPICE Polančec: Nakon pravorijeka Vrhovnog suda možemo razgovarati o ovoj temi

Prošlo je pet godina otkako je Županijski sud u Zagrebu donio nepravomoćne presude za aktere “Afere Spice”, a ovih bi dana svoju odluku trebao donijeti Vrhovni sud.

Dobili smo potvrdu da sudska rasprava počinje danas i trajat će do 15. rujna nakon čega bi Vrhovni sud trebao donijeti odluku.

Dan uoči početka rasprave Damir Polančec kazao nam je da je postupak trajao šest i pol godina, ispitano je više od 150 svjedoka i održano 350 ročišta.

– Smatram da je prvostupanjsko vijeće imalo jako dobar uvid u cijelu situaciju kad je donosilo prvostupanjsku presudu. Ne vidim da bih išta novoga mogao ili trebao reći i bio bih najsretniji da vijeće Vrhovnog suda odradi do kraja svoj posao bez medijskog ili bilo kakvog drugog pritiska i što skorije donese svoj pravorijek. Nakon pravorijeka možemo raspravljati o ovoj temi i možete dobiti moje izjave u vezi toga – kratko je rekao Polančec.

Podsjetimo, sudac Siniša Pleše 2016. godine izrekao je nepravomoćnu presudu protiv osmorice okrivljenika koji su optuženi da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad njom te pritom tvrtku oštetili za najmanje 281 milijun kuna. Prvookrivljeni Damir Polančec kao i Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša Romac, Srđan Mladinić, Milan Horvat i Zoran Marković oslobođeni su optužbe za udruživanje u kriminalnu organizaciju kojoj je bio cilj preuzimanje kontrolnog paketa Podravkinih dionica novcem te tvrtke. Po preostale četiri točke optužnice sudac je donio oslobađajuću presudu, pri čemu je Podravku uputio da nastalu štetu (306 milijuna kuna) namiri parnicom. Marinac, Šestak, Pavlović i Mladinić proglašeni su krivima za nanošenje 65 milijuna kuna štete Podravki. Riječ je o zajmu kojega su odobrili Mladinićevoj tvrtki SMS.

zatvori