Srijeda, 27. ožujka 2024.

AFERA SPICE Polančec i ostali oslobođeni optužbi za pokušaj preuzimanja Podravke

Sudac Siniša Pleše danas je na Županijskom sudu u Zagrebu izrekao nepravomoćnu presudu u ‘slučaju Spice’ protiv osmorice okrivljenika koji su optuženi da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad njom te pritom tvrtku oštetili za najmanje 281 milijun kuna.

Prvookrivljeni Damir Polančec kao i Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović, Saša RomacSrđan Mladinić, Milan Horvat i Zoran Marković oslobođeni su optužbe za udruživanje u kriminalnu organizaciju kojoj je bio cilj preuzimanje kontrolnog paketa Podravkinih dionica novcem te tvrtke.

Po preostale četiri točke optužnice sudac je donio oslobađajuću presudu, pri čemu je Podravku uputio da nastalu štetu (306 milijuna kuna) namiri parnicom.

Marinac, Šestak, Pavlović i Mladinić proglašeni su krivima za nanošenje 65 milijuna kuna štete Podravki. Riječ je o zajmu kojega su odobrili Mladinićevoj tvrtki SMS.

Darko Marinac osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine, u što je uračunat i dosadašnji pritvor.

Zdravko Šestak osuđen je na kaznu zatvora od 10 mjeseci koju može zamijeniti za rad na slobodi za opće dobro, pri čemu je 1 dan zatvora = 2 sata rada. Vrijeme u pritvoru uračunato je u presudu.

Josip Pavlović osuđen je na 9 mjeseci zatvora, što također može zamijeniti za rad za opće dobro.

Srđan Mladinić kažnjen je sa 6 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Darko Marinac u roku od 15 dana od pravomoćnosti Podravki mora isplatiti 65 milijuna kuna, a ostali solidarno moraju platiti 10,7 milijuna kuna.

Sud je svoj trojici naložio da solidarno podmire 20.000 kuna za knjigovodstveno vještačenje i troškove obrane.

Čitanje presude još uvijek je u tijeku, a očekuje se da će trajati najmanje dva sata.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Uoči izricanja presude, Polančecov odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini kako “tužiteljstvo nije čak ni u optužnici opisalo radnje koje bi predstavljale kazneno djelo”, dodavši kako su dvojica glavnih svjedoka, Miroslav Vitković i Zlatko Dimač, dokazano lažno svjedočili.

Optuženi su se od početka branili da nisu pokušavali preuzeti vlasništvo nad Podravkom već su ju branili od neprijateljskog preuzimanja.

Riječ je, inače, o jednom od najopsežnijih i najsloženijih postupaka u hrvatskoj povijesti. Od početka suđenja u lipnju 2011. održano je oko 300 rasprava i ispitano više od 130 svjedoka, a sudski spis sastoji se od više od 50 tisuća stranica. Sam Polančec svoju je obranu iznosio čak 10 dana, a Šestak rekordna 32.

Uskoro opširnije…

zatvori