Subota, 28. rujna 2024.

Martina Dalić: Putanja rasta Hrvatske mora biti što strmija kako bi se postigao rast životnog standarda u što kraćem periodu

Na panelu “Pokretači gospodarstva nakon COVID krize – kakva nas budućnost očekuje?” u sklopu konferencije “Hrvatska kakvu trebamo” sudjelovala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Dalić je tom prilikom istaknula važnost produktivnosti u cilju najdjelotvornijeg iskorištenja sredstava iz EU namijenjenih Hrvatskoj u skladu s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026.

– Važno je vidjeti našu polazišnu točku: što su naši problemi, što sprječava putanju rasta, zašto produktivnost naše ekonomije u cjelini zaostaje za produktivnošću ostalih zemalja. Ova generacijska prilika leži u odgovorima na pitanja, to jest u izazovima tehnološke obnove, digitalizacije, modernizacije, prilagodbe zelenom planu i održivom poslovanju – kazala je.

Naglasila je i kako je potrebno da putanja rasta Hrvatske, do koje će neminovno doći, bude što strmija kako bi se postigao rast životnog standarda u što kraćem periodu. Kroz konkretan primjer Podravke, predsjednica Uprave Dalić istaknula je mogućnosti korištenja subvencioniranog novca iz EU.

– Podravka izvozi svoje proizvode na više od 50 tržišta. To zahtjeva određeni način pakiranja proizvoda i zadovoljavanje najviših zdravstvenih standarda. Za sve to potrebna je nova tehnologija. Podravka do nje može doći na dva načina: vlastitim ulaganjima ili rješavanjem dijela troškova kroz subvencije iz fondova EU – zaključila je.

Spomenimo da su u panel raspravi sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar, glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić te predsjednik Uprave Energia naturalis Grupe Pavao Vujnovac.

Izvor: Podravka
Izvor: Podravka
Slušaj uživo
zatvori