Utorak, 23. travnja 2024.

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Većina pripala Korenu, izglasano i novo vodstvo

Nakon što prije desetak dana prvi pokušaj konstituiranja Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije nije uspio jer niti jedna politička opcija nije uspjela sastaviti većinu, današnja sjednica protekla je u drugačijem tonu.

Naime, prevlast u skupštini uspio je formirati aktualni koprivničko-križevački župan Darko Koren. Iako su njegovoj listi, odnosno koaliciji Mreže, HSU-a i HNS-a temeljem rezultata lokalnih izbora pripala svega četiri zastupnička mjesta, udruživanjem početne liste s HDZ-om, Kandidacijskom listom grupe birača Marija Rajna, HSS-om i MOST-om te uz dodatnu podršku Darka Fištrović s liste SDP-a Koren je prikupio potreban broj vijećničkih ruku za stjecanje natpolovične većine – njih 20.

>> FOTO/VIDEO Županijska skupština nije konstituirana, nitko nema većinu

– U mnogim slučajevima konstituiranje skupštine nije jednostavan zadatak, obzirom da se hrvatska politička scena poprilično razmrvila te u svakoj od županija ima puno političkih inicijativa i grupacija. Međutim, u vrlo kratkom roku smo uspjeli dogovoriti većinu, a sve to osigurava da uspješno nastavimo raditi posao. Znamo da u ovakvim situacijama ima i mnogo pritisaka – rekao je Koren nakon sjednice.

Osvrnuo se i na sam proces koaliranja s drugim političkim opcijama.

– Trebalo je kroz razgovor s partnerima postići suglasje te se upoznati – svatko od nas je zastupao svoje stavove, a to smo trebali usuglasiti. Prevladala je želja za stabilnošću – naglasio je.

>> SDP-ov Fištrović podržao Korena, Kešer: Njegova ruka nije bila presudna, vratio je uslugu

S druge pak strane, ovakav rasplet situacija znači da Korenov duel Mladen Kešer iz redova SDP-a nije dio vladajuće polovice, a zbog čega će u novom sazivu biti dio izvornog partnerstva s HSLS-om i GLAS-om kojima je sukladno rezultatima lokalnih izbora pripalo 10 vijećničkih mandata.

– Bojim se da će ova skupština funkcionirati na trgovini, no drago mi je da sada vidimo ono što smo govorili cijelo vrijeme – u vladajuću većinu otišao je HSS, MOST i Kandidacijska lista grupe birača Marija Rajna te sada vidimo što se u toj “kuhinji” događalo i prije samih izbora – istaknuo je Kešer te dodao kako će biti dio čvrste oporbe.

>> DRUGI POKUŠAJ Kešer: Vjerujem da će skupština biti konstituirana, sve ovisi o MOST-ovim vijećnicima

Osim što je otkriveno tko će imati većinu, na današnjoj konstituirajućoj sjednici određeno je i novo vodstvo. Za predsjednika skupštine tako je izabran HDZ-ov Damir Felak s 20 glasova za, osam glasova protiv te sedam suzdržanih. Felaka je, uz 19 vladajućih, podržao i Darko Fištrović s liste SDP-a. Za Felakove zamjenike imenovani su Zdravko Matotan i Vjekoslav Maletić.

– Očekujem da nakon pomalo burnog konstituiranja, no bez prevelikih tenzija svi vijećnici rade u cilju boljitka županije. Sigurno ćemo kao vladajuća većina nastojati poštovati sve želje i zahtjeve stranaka koje čine većinu, no prihvatit ćemo i prijedloge oporbe. Očekujem dinamičan rad, a nadam se da ćemo se o pitanjima od interesa stanovnika složiti – kazao je Felak. Sličnog stava bio je i Darko Sobota kojega konstituiranje skupštine veseli te vjeruje u zajedničku suradnju, a za boljitak stanovnika županije.

Kroz dopunu dnevnog reda izglasan je i Zaključak o pokretanju postupka darovanja nekretnine Doma za starije i nemoćne Koprivnica u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Nakon što se postupak darovanja okonča, vlasnik nekretnine tako će postati Koprivničko-križevačka županija, dok će se dom nastaviti koristiti za potrebe uzdržavanja starih i nemoćnih osoba.

Dodajmo da su na današnjoj sjednici izglasani i predsjednici, potpredsjednici te članovi Odbora za statut i poslovnik i Odbora za financije i proračun.

zatvori