Četvrtak, 28. ožujka 2024.

DRUGI POKUŠAJ Kešer: Vjerujem da će skupština biti konstituirana, sve ovisi o MOST-ovim vijećnicima

Nakon što je prije 10-ak dana propao prvi pokušaj sastavljanja većine u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije, za danas poslijepodne ponovno je najavljena konstituirajuća sjednica.

Podsjetimo, aktualni koprivničko-križevački župan Darko Koren prošli puta nije uspio skupiti 19 vijećničkih ruku koliko je potrebno za stjecanje natpolovične većine. Iako su njegovoj listi, odnosno koaliciji Mreže, HSU-a i HNS-a temeljem rezultata lokalnih izbora pripala svega četiri zastupnička mjesta, udruživanjem početne liste s ostalim političkim opcijama Koren bi danas mogao osigurati dovoljan broj glasova.

>> FOTO/VIDEO Županijska skupština nije konstituirana, nitko nema većinu

– Koliko sam dobio informaciju, Koren je sastavio većinu i vjerojatno će danas biti konstituirana Županijska skupština. No, naravno, moguće je da se to ipak neće dogoditi i da ćemo imati sličan scenarij kao što je to bilo 23. lipnja – rekao je Dravi.info SDP-ov Mladen Kešer koji sukladno Zakonu o lokalnim izborima sjednicom predsjedava do izbora novog vodstva.

Posljednjih se dana spominje da je Koren u koaliciji s HDZ-om osigurao 12 vijećničkih glasova, a uz podršku nezavisnog križevačkog gradonačelnika Marija Rajna i njegova tri mandata te HSS-ovog Ivana Pala i njegova dva mandata ukupno 17. Prema tome, sve ovisi o MOST-ovim kandidatima Zdravku Matotanu i Željku Brčeku.

– Volio bih da sve stranke zadrže svoja predizborna obećanja i da imaju onaj cilj koji su imali kada su izašli pred birače, a to je napredak Koprivničko-križevačke županije i zastupanje svojih programa. Teško je sada ulaziti u glave određenih vijećnika, no vidjet ćemo što će se dogoditi. Sve u svemu, jasno je da će MOST-ovi vijećnici donijeti prevagu u današnjem konstituiranju skupštine – dodao je Kešer.

Ovakav rasplet situacije znači da Kešer neće biti dio vladajuće polovice, a zbog čega će u novom sazivu biti dio izvornog partnerstva s HSLS-om i GLAS-om kojima je sukladno rezultatima lokalnih izbora pripalo 10 vijećničkih mandata.

Na pitanje smatra li da je u procesu konstituiranja većine bilo političke trgovine, Kešer je odgovorio:

– Ovog trenutka nemam dokaze za političku trgovinu, no kako doznajem od nekih aktera, bilo je određenih nemoralnih ponuda. O tome ću nakon sjednice Županijske skupštine.

Današnja konstituirajuća sjednica će se održati u koprivničkom Domu mladih s početkom u 15:30.

zatvori