Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Županijska skupština nije konstituirana, nitko nema većinu

U koprivničkom Domu mladih danas je trebala biti upriličena konstituirajuća sjednica novog saziva Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, no ona je održana tek djelomično.

Naime, kako je to rekao Mladen Kešer koji je sukladno Zakonu o lokalnim izborima sjednicom trebao predsjedavati do izbora novog vodstva, nitko nema većinu.

– Temeljem konzultacija svih političkih opcija koje su trebale sastavljati većinu u skupštini, nitko nije uspio sastaviti većinu pa vas obavještavam kako ćemo danas imati tek dvije točke dnevnog reda – izbor predsjednika i članova Mandatnog povjerenstva te izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanja. Daljnjih uvjeta nemamo. Sjednica će se nastaviti kad se za to steknu uvjeti, odnosno za 30 dana, ako netko sastavi natpolovičnu većinu koju čini 19 zastupnika – na sjednici je rekao Kešer.

Ipak, Kešer je nakon održanog dijela sjednice istaknuo kako vjeruje u njeno konstituiranje unutar zakonskog roka.

– Nitko od stranačkih grupacija nije mogao sastaviti većinu od 19 članova, no mislim da smo na današnjoj sjednici napravili prvi korak k normalnom funkcioniraju skupštine. Pred nama je 30 dana kako bi se sastavila većina. Naši građani od nas očekuju obećane projekte, a ako dođe do toga da skupština ne bude formirana, stvaramo im problem – kazao je.

Sličnog stava bio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji vjeruje u budući dogovor o većini u skupštini, odnosno u normalno funkcioniranje iste.

– Čestitam svima koji su danas usvojili mandate. Za mene je posebno važan naš dogovor da sjednica i u ovakvom formatu bude održana jer to garantira da ćemo postići dogovor o konstituiranju u zakonskom roku. Ovoga je trenutka ne moguće reći kako će to rezultirati – spomenuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodajmo kako je na konstituirajućoj sjednici tako izglasano Mandatno povjerenstvo čija je predsjednica Verica Rupčić, dok su Tomislav Golubić i Petar Dombaj izglasani za članove. Podneseno je i izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Županijske skupštine, a održana je i svečana prisega članova Županijske skupštine.

Najviše vijećničkih mandata, njih 10, tako je pripalo koaliciji SDP-a, HSLS-a i GLAS-a, dok će u skupštinu s ove liste ući Mladen Kešer, Sandra Sinjeri, Tomislav Golubić, Ana Marija Đurđ, Marijana Lokotar, Marko Fucak, Ivan Sabolić, Darko Markić, Tea Ščetarić-Jasek i Darko Fištrović.

Nezavisni Željka Lackovića s osam su mjesta drugi najbrojniji. U skupštinu će stoga ući Željko Lacković, Danijela Glavosek Kovačić, Josip Večenaj, Dajana Milodanović, Petar Dombaj, Miodrag Plantak, Mijo Bardek i Jadranka Lakuš.

Isti broj mandatnih mjesta pripast će i HDZ-u. Darko Sobota, Miroslav Kovačić, Stjepan Peršin, Damir Felak, Verica Rupčić, Eugen Pali, Vlado Bakšaj i Ivan Čupen vijećnici su koji će zastupati interese pripadnika ove političke opcije. Ratimir Ljubić, aktualni zamjenik koprivničko-križevačkog župana, svoje je mjesto zbog nespojivosti mandata morao prepustiti zbog čega u skupštinu umjesto njega ulazi Miroslav Kovačić. Također, umjesto Devčića koji će ostati ravnatelj koprivnilčke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, njegove će dužnosti u skupštini obavljati Stjepan Peršin. Stjepan Milinković će svoj mandat staviti u mirovanje pa će njega mijenjati Eugen Pali, dok će Sinišu Pavlovića mijenjati Ivan Čupen.

Snimio Valentino Štefanek.

Uz to, listi aktualnog župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, a koju čini koalicija Mreže, HSU-a i HNS-a pripadaju četiri mandatna mjesta. U skupštini će stoga biti Goran Gregurek, Željko Pintar, Miljenko Flajs i Vjekoslav Maletić. Na vladajućoj listi nalazio se i Koren, no on je svoje mjesto također zbog nespojivosti mandata prepustio Goranu Gregureku.

Od ostalih političkih opcija zastupljenih u Podravini i Prigorju, Mario Rajn, Mario Martinčević i Danijel Šaško predstavljat će Kandidacijsku listu grupe birača, Ivan Pal i Kristina Škoda Vajdić u skupštinu ulaze s liste HSS-a, dok su dva mjesta rezervirana i za Zdravka Matotana i Željka Brčeka iz redova MOST-a.

Spomenimo da je za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izglasan Stjepan Peršin, Sandra Sinjeri je potpredsjednica, dok su za članove izglasani Dajana Milodanović, Mario Martinčević, Mladen Kešer, Miljenko Flajs i Darko Markić.

 

Županijska skupština nije konstituirana

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 23. lipnja 2021.

 

zatvori