Subota, 27. travnja 2024.

Folklorni ansambl Koprivnica obilježava 40 godina rada, Šešić: Bavljenje kulturom nas ispunjava

Folklorni ansambl Koprivnica ove godine obilježava 40 godina kontinuiranog djelovanja u području kulture.

Kako je to Dravi.info rekla Nada Šešić, predsjednica i umjetnička voditeljica ansambla, proteklih 40 godina djelovanja može značiti puno, ali i malo. Osjećaj je u svakom slučaju lijep, otkrila je.

– Lijepo je znati da ste uspjeli sačuvati i od zaborava otrgnuti dio naše kulture koja je dio nacionalnog identiteta. Isto tako, lijep je osjećaj odgojiti generacije i generacije folkloraša i svirača, prenijeti im znanje, ljubav i ponos prema folklornoj tradiciji i našoj tradicijskoj kulturi – kazala je.

Ansambl je povodom obilježavanja djelovanja u koprivničkom Domu mladih organizirao i tribinu “Amaterizam u kulturi – važnost i značaj”, a na kojoj se raspravljalo o važnosti kulturnog amaterizma.

– Složili smo se koliko je kulturni amaterizam značajan za razvoj mladih generacija jer pomaže u otkrivanju talenta i kreativnosti. Čini ljude sretnijima, ispunjenijima i zadovoljnijima. Svima nam je u interesu da imamo zadovoljne i sretne ljude – dodala je.

>> FOTO Folklorni ansambl Koprivnica organizirao tribinu ‘Amaterizam u kulturi – važnost i značaj’

No, događanja povodom obilježavanja obljetnice tu nisu stala, nastavila je Šešić.

– U koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica organizirali smo plesnu radionicu. Naša djeca su ušla u vrtić i u otvorenim prostorima vrtićarce upoznavala s dječjim folklornim stvaralaštvom, igrama, pjesmama i plesovima. Upoznavali smo ih s tradicijom i zavičajnom kulturom – spomenula je.

Osim toga, Šešić se dotaknula još jednog značajnog događanja koje se u gradu tek treba održati.

– Za Dane europske kulturne baštine u rujnu organiziramo reviju narodnih nošnji iz našeg fundusa. Zrinskim trgom šetat će članovi ansambla obučeni u narodno ruho iz različitih hrvatskih etno zona. Upoznat će naše sugrađane s ljepotom, kreativnošću i bogatstvom narodnog ruha Hrvatske – kazala je.

Po pitanju interesa mladih za folklorne običaje i tradicijsku kulturu, Šešić je nastavila kako prostora za poboljšanje ima.

– Puno je modernih sadržaji koji se nude mladim generacijama. Čovjek je u većini slučajeva sklon prihvatiti nešto novo i moderno, prihvatiti i tuđe, nego li sačuvati svoje. U svakom slučaju, fali nam odgoj. Kvalitetnim odgojem u obitelji, školi i udrugama djecu od malena treba upoznati s kvalitetnom kulturom. Treba ih učiti da od malena budu konzumenti kulturnih sadržaja te ih učiti o važnosti bavljenja kulturom. Bavljenje kulturom ispunjava čovjeka i otkriva njegove skrivene talente, kreativnost, razvija njegov ritam, sluh i sigurnost. Čovjek postaje kvalitetnija osoba baveći se nekim kulturnim izričajem – istaknula je.

Ipak, unatoč modernim utjecajima Šešić smatra kako ansambl i danas bilježi zamjetan broj članova.

– Mi nikada nismo bili sadržaj koji je popularan. Svake godine ljudi su dolazili, i mladi i zreliji. Kada smo krenuli bilo nas je stotinjak i tada je bilo sedam sekcija. Tijekom godina su se neke sekcije zbog uvjeta rada gasile jer nemamo vlastiti prostor niti dovoljno prostora za vježbanje. Sada brojimo od 70 do 80 članova i radimo u tri skupine – dječjoj folklornoj grupi, prvom folklornom ansamblu i violinističkom tamburaškom sastavu. Mislim da je to jedan pristojan broj – zaključila je Šešić.

zatvori