Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Osmaši i ove godine mogu prolistati ‘Vodič kroz srednje škole’ i tako si olakšati odabir budućeg zanimanja

Predstavljen je “Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije” za 2021./2022. godinu.

Ovo je njegovo drugo izdanje, a namijenjen je učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima za pomoć pri upisu u srednje škole.

Ana Mušlek, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, kazala je da je ideja nastala prošle godine u vrijeme epidemije koronavirusa.

– Iako je ove godine nešto povoljnija situacija što se tiče epidemije, odlučili smo i dalje nastaviti s tom praksom, a vjerujem da ćemo to zadržati i u budućem razdoblju kada neće biti epidemije. Vodič je tiskan u 1.500 primjeraka, sadrži oko 100 stranica i konceptualno je sadržan u nekoliko cjelina. Nakon uvodnih riječi županije, jedan dio opisuje županijske projekte i programe koje provodimo u sektoru obrazovanja. Zatim slijedi najveći i najvažniji dio koji je posvećen školama, a to je njihovo predstavljanje kroz programe koje provode. Svaka škola ima upisni plan, osnovne informacije, a predstavljena su i zanimanja koja sadrže detaljan opis svih programa. Također odgovara na pitanja što će učenici naučiti i gdje će moći raditi – objasnila je Mušlek.

Snimila Tea Jurković.

Vodič će se distribuirati u osnovnim školama, ali će biti dostupan i u digitalnom obliku na internetskoj stranici Koprivničko-križevačke županije.

– Također ćemo zamoliti i škole da vodič objave na svojim internetskim stranicama pa da i tamo bude dostupan – dodala je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je da su ovim vodičem učenicima željeli olakšati upis u srednje škole.

– Smatramo da će ovaj vodič biti prikladan alat za donošenje takve odluke. On sadrži sve potrebne podatke o upisima svih programa u sve naše srednje škole. Županija kao osnivač vodi brigu o 18 osnovnih škola, osam srednjih škola, dvije glazbene škole kojima su osnivači naši gradovi i učeničkom domu. Ravnatelji srednjih škola imali su vrlo aktivnu ulogu u pripremi ovog materijala. Okupili smo sve ravnatelje osnovnih škola kako bismo što je moguće brže i kvalitetnije distribuirali vodič – kazao je Koren.

Snimila Tea Jurković.

Dodao je da Županija puno ulaže obrazovanje.

– Ovog trenutka u realizaciji su dva kapitalna investicijska programa. To je izgradnja pet školskih sportskih dvorana u našim općinama i centri kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu. Županija sufinancira prijevoz učenika srednjih škola i u planu je, zajedno s Gradom, izgradnja novog učeničkog doma u Koprivnici. U tijeku je oko 160 milijuna kuna vrijednih investicija, a za sljedeće četverogodišnje razdoblje je u planu 115 milijuna kuna vrijednih investicija kroz 11 projekata – naglasio je Koren.

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija je nositelj ovog projekta, a partneri su HGK – Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci.

zatvori