Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Sve srednje škole Podravine i Prigorja na jednom mjestu: Predstavljen novi vodič za učenike osmih razreda

Ova će publikacija pomoći učenicima koji završavaju osnovnu školu da se lakše odluče gdje će nastaviti školovanje

Novi Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije za školsku godinu 2020./2021. predstavljen je danas javnosti.

Riječ je o priručniku koji na jednom mjestu obuhvaća sve srednje škole i njihove obrazovne programe na području Podravine i Prigorja, zajedno s informacijama o upisima i deficitarnim zanimanjima

Prema riječima župana Darka Korena, time se Županija nakon borbe s koronavirusom počinje usmjeravati prema drugim aktivnostima izuzetno važnima za društvo, a odabir zanimanja svakako je jedan od njih:

– Želja nam je da se učenici osnovnih škola što je moguće kvalitetnije upoznaju s mogućnostima daljnjih obrazovnih procesa u našim srednjim školama. Svi mi, osobito roditelji, znamo da je to jedna populacija kojoj treba određena pomoć i sugestija u odabiru svog životnog puta, a isto to je naravno potrebno i roditeljima. Željeli smo da kroz ovakav oblik damo što više informacija upravo njima.

Snimio Marko Posavec.

Ideja je krenula iz županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine te je župan posebno zahvalio njegovoj pročelnici Ani Mušlek i pročelnici Službe ureda župana Meliti Ivančić. Partneri Županiji u ovom projektu su HGK – Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci.

Tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać rekao je da je ovaj vodič nastavak priče započete prošle godine kroz portal za promociju strukovnih zanimanja i kampanju “Želim biti majstor”. Među svim zanimanjima, posebno je naglasio važnost promocije onih strukovnih i deficitarnih:

– Ono što je u ovom materijalu bitno je to da se predstavljaju upisi u sve srednje škole u našoj županiji. Pozivamo sve učenike osmih razreda i njihove roditelje da obrate pozornost na taj dio obrazovanja i da upišu strukovna zanimanja koja su najdeficitarnija u našoj županiji.

Snimio Marko Posavec.

Na važnost upisivanja zanimanja u skladu s potrebama gospodarstva ukazala je i Renata Lohajner, viša stručna suradnica u HGK – Županijskoj komori Koprivnica:

– Učenici koji završavaju osme razrede donose ključnu odluku, zajedno sa svojim roditeljima, što i kako dalje. Ovaj vodič će im zasigurno pomoći da se odluče za pravo zanimanje. Nama kao gospodarskoj komori je bitno da se upisna politika kreira prema potrebama gospodarstva, da se što više odabiru deficitarna zanimanja koja su potrebna našem gospodarstvu i na kraju krajeva da što manje ljudi bude na Zavodu za zapošljavanje.

Snimio Marko Posavec.

Hrvatski zavod za zapošljavanje već godinama surađuje s učenicima osmih razreda i usmjerava ih u buduća zanimanja, istaknula je voditeljica ispostave HZZ-a u Koprivnici Biserka Golubić:

– Izabrati zvanje i budući posao u životu svakog djeteta i roditelja velika je odluka, nije jednostavna odluka, i ovaj će vodič puno u tome pomoći. Godinama se rade razni vodiči za upis u srednje škole, ali do sada još nismo imali ovako lijep i kvalitetno napravljen vodič.

Snimio Marko Posavec.

A ravnatelj Gimnazije “Fran Galović” Koprivnica u čijim je prostorima održana promocija vodiča Vjekoslav Robotić rekao je da je cilj promovirati sve škole i sva usmjerenja u uvjetima kada škole to ne mogu raditi na uobičajene načine:

– Moje mišljenje je da je možda najbitniji izbor u obrazovanju prelazak iz primarnog u sekundarno obrazovanje. Ovaj vodič je zapravo županijska antikorona mjera u promociji srednjih škola za roditelje i učenike osmih razreda osnovnih škola.

Snimio Marko Posavec.

Robotić je dodao i da ovakav vodič treba kod učenika stvoriti povjerenje u škole Podravine i Prigorja da učenici ne odlaze u druge županije.

Vodič će biti podijeljen osnovnim školama kojima je Županija osnivač, ali i onima kojima su osnivači gradovi. Dostupan je u digitalnom obliku na internetskim stranicama Koprivničko-križevačke županije. Trošak njegove izrade bio je oko 35.000 kuna i zajedno su ga pokrili Županija i partneri.

zatvori