Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Fotografije pilova i koprivničke plemkinje Gabrijele Mikšić privukle posjetitelje u Galeriju Koprivnica

Fotografije koprivničke plemkinje Gabrijele Mikšić i one kamenih pilova svoj privremeni dom pronašle su u Galeriji Koprivnici.

Naime, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja otvorene su dvije izložbe – “Fotografija 19. stoljeća / Obiteljski albumi i fotografije Gabrijele Mikšić (1845. – 1934.)” i “Pilovi / Kamena skulptura 17. i 18. stoljeća na starim fotografijama”.

– Izložba “Fotografija 19. stoljeća” na primjerima predmeta iz muzejskog fundusa istražuje i predstavlja najstariju fotografiju iz fundusa muzeja u kontekstu povijesti hrvatske fotografije 19. stoljeća iz Fonda Brozović 1945. – 1962. koja je pohranjena u Zbirci fotografija i foto albuma. Radi se o skupini od 300-tinjak fotografija iz tri albuma i dvije kutije koje su pripadale Gabrijeli Mikšić (pl. Mixich), a koje je u Muzej grada Koprivnice prikupio njegov osnivač dr. Leander Brozović kao arhivsko gradivo i pomoćni tehnički materijal za povijesna i kulturno-povijesna istraživanja – ističu u Muzeju grada Koprivnice.

>> FOTO/VIDEO Koncertom na balkončiću Ivana Grobenskog počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Dodaju da su autori većine fotografija poznati zagrebački studijski fotografi Hühn, Fickert, Findler, Kellemen, Mayer, Pommer, Rebaglio, Schwoiser, Standl, Varga, Weinwurm i drugi, a dio fotografija autorstvo su poznatih fotografskih ateljea sa šireg prostora regije.

– Izložba “Pilovi” predstavlja istraživanje i digitaliziranu dokumentaciju baroknih pilova – Bogorodice, sv. Sebastijana, sv. Florijana, Ivana Nepomuka i Karla Boromejskog. Njihovi se originali čuvaju u lapidariju Muzeja grada Koprivnice, a kopije se nalaze na nekadašnjem mjestu – Trgu dr. Leandera Brozovića. Izložba je postavljena kao dio aktivnosti EU projekta “reVITAlize” – napominju.

Spomenimo da je autorica obje izložbe Draženka Jalšić Ernečić.

zatvori