Utorak, 19. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Koncertom na balkončiću Ivana Grobenskog počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja

Koncertom na balkončiću Galerije Koprivnica Ivana Grobenskog danas je počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, istaknuo je kako je program obilježavanja bogat, a događanja u gradu nastavljaju se već večeras.

– Večeras u 19 sati u Galeriji Koprivnica otvaramo čak dvije izložbe. Prva je Fotografija 19. stoljeća/Obiteljski albumi i fotografije Gabrijele Mikšić autorice Draženke Jalšić Ernečić u suradnji s poznatim zagrebačkim fotografom i dizajnerom Robertom Gojevićem. Druga izložba vezana je uz europski projekt “ReVITAlize” koji se bavi obnovom muzeja i stalnog postava u podrumskim prostorijama. Ovoga puta ćemo predstaviti Pilove, odnosno fotografije kamene skulpture nastale u 17. i 18. stoljeću – istaknuo je.

Čimin je dodao kako se sadržaji nastavljaju održavati tijekom tjedna sutrašnjim predstavljanjem arheoloških istraživanja, a osim u Koprivnici, posjetitelji će u zanimljivim izložbama i aktivnostima moći uživati i u Hlebinama. Tako će se u četvrtak održati Muzejska biciklijada od koprivničkog Zrinskog do hlebinskog Generalićevog trga, dok je subota rezervirana za otvorenje izložbe Slavka Stolnika.

Obilježavanje ovog dana, nastavio je Čimin, važno je za muzealce, ali i za širu zajednicu.

– Međunarodni dan muzeja važno je obilježavati kako bismo izlagali izvan okvira muzejskih zgrada i bili dio jednog globalnog pokreta muzejske interpolacije u zajednici. Tako su i ovogodišnji programi u isto vrijeme okrenuti sami sebi, odnosno muzealcima, a isto tako i svojoj zajednici. Ta otvorenost koja je u zadnje vrijeme itekako popularna kroz izlazak ustanova iz svojih zidova je nešto na čemu treba raditi i dalje – zaključio je.

Dodajmo da je cijeli program obilježavanja dostupan na poveznici.

 

Koncert Ivana Grobenskog na Zrinskom trgu ispred Galerije.

Objavljuje Drava.info u Utorak, 18. svibnja 2021.

 

 

zatvori