Četvrtak, 2. svibnja 2024.

PROMJENA ODLUKE Stanovnici potkalničkog kraja koji to žele ipak će se sutra cijepiti AstraZenecom

Nakon jutrošnje odluke Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu cjepivom AstraZeneca koji je bio planiran za srijedu, ono će se ipak održati.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije županijskog stožera.

Podsjetimo, stožer je jutrošnju odluku obrazložio time da se čeka mišljenje Europske agencije za lijekove o cjepivu AstraZeneca koje se očekuje u četvrtak.

>> Nakon polemike Kešera i Korena odgođeno cijepljenje potkalničkog stanovništva AstraZenecinim cjepivom

No, Ratimir Ljubić kasnije je kazao da je stožer takvu odluku ujutro donio s obzirom na dojave načelnika općina Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Kalnik o velikom odustajanju sumještana.

– Pojavile su se pogrešne konotacije da je stožer protiv cijepljenja AstraZenecinim cjepivom pa će se punkt u Svetom Petru Orehovcu ipak održati za one koji se žele cijepiti – objasnio je Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla rekla je da jutrošnja odluka nije vezana uz stručnu procjenu da je spomenuto cjepivo manje vrijedno.

– Sva tri cjepiva koja su nam na raspolaganju jednako su vrijedna. Ljudi su vjerojatno počeli odustajati i zbog medijskih napisa. Dosad smo cijepili sa svim cjepivima i nuspojava, osim uobičajenih i blagih, nije bilo. Uputa HZJZ-a i Ministarstva zdravstva jasno govori da se treba nastaviti cijepiti sa svim raspoloživim cjepivima pa i s AstraZenecom. Mislili smo da će odluka agencije za lijekove dati našim sugrađanima dodatnu sigurnost – pojasnila je dr. Vadla.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren naglasio je da je organizacija punktova jako složen posao.

– Razlog zbog kojeg je stožer razmatrao ovu odluku bio je organizacijske prirode, nije bilo prostora za procjenu cjepiva već zato što je to zahtjevan proces. Podaci s terena govore da je od otprilike 600 prijavljenih za cijepljenje broj pao ispod 300 – zaključio je Koren.

zatvori