Subota, 18. svibnja 2024.

Nakon polemike Kešera i Korena odgođeno cijepljenje potkalničkog stanovništva AstraZenecinim cjepivom

Načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer prije nekoliko dana je na svom Facebook profilu prozvao Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije zbog cijepljenja građana potkalničkog kraja AstraZenecinim cjepivom.

Kasnije se obratio i priopćenjem u kojem zahtijeva da se stanovništvo i pacijenti potkalničkog kraja, za koje je organizirana akcija cijepljenja u srijedu u Svetom Petru Orehovcu, ne cijepe kako je najavljeno cjepivom od proizvođača AstraZeneca, već cjepivima koja trenutno nisu pod povećalom kao nesigurna i zabranjena u dijelu zemalja EU.

Uz to Kešer je prozvao koprivničko-križevačkog župana Darka Korena “koji se cijepio preko reda Pfizerovim cjepivom”.

Koren mu je odgovorio na jučerašnjoj konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

– Ne postoji ključ po kojem se nekog protežira kod odabira cjepiva. Kako dođe koja vrsta cjepiva tako se ono koristi, odnosno procjepljuje se građanstvo. Nažalost u kontekstu predstojećih izbora, cijepljenje dobiva i političku komponentu – kazao je župan.

Što se tiče Kešerove objave, Koren je istaknuo da nema nekakav poseban komentar.

– Mogu samo reći da on nema problema s cjepivom protiv korone, već ima problem što još nije proizvedeno cjepivo koje bi njemu pomoglo. Što se tiče procjepljivanja našeg stanovništva, smatram da je ono izuzetno dobro organizirano – zaključio je Koren.

No, nakon polemike Kešera i Korena danas se oglasio županijski stožer s odlukom o privremenoj odgodi punkta za cijepljenje opće populacije u Svetom Petru Orehovcu koji je bio planiran za srijedu.

– Na punktu je bilo planirano cijepljenje protiv koronavirusa cjepivom AstraZeneca stanovnika općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik, a cijepljenje se privremeno odgađa do donošenja mišljenja Europske agencije za lijekove koje se očekuje u četvrtak – poručuju iz stožera.

Dodaju da je na našem području dosad cjepivima Pfizer, Moderna i AstraZeneca cijepljeno 6.363 građana prvom te 1.961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

– Sva registrirana cjepiva u Hrvatskoj i Europskoj uniji djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda. Molimo građane za razumijevanje te ih pozivamo da se i dalje prijavljuju svojim liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje koje je najučinkovitiji način zaštite od bolesti COVID-19 – poručuju iz stožera.

Tekst pripremili Adela Zember i Valentino Štefanek.

zatvori