Petak, 26. travnja 2024.

Markulin za Dravu.info: Sastanak sa županijskim prvoligašima bio je konstruktivan, sad je potrebno donijeti manje lošu odluku

Na inicijativu predstavnika klubova Prve županijske nogometne lige, jučer je u Nogometnom savezu Koprivničko-križevačke županije održan sastanak između predstavnika saveza i predstavnika klubova.

Podsjetimo, u subotu je održan neformalni sastanak predstavnika Prve županijske nogometne lige na kojem je odlučeno da će tražiti sastanak s Robertom Markulinom, predsjednikom županijskog nogometnog saveza, te da klubovi ne žele nastavak proljetnog dijela prvenstva bez gledatelja.

>> PROTEST KLUBOVA 1. ŽNL: Ako nema gledatelja, neće biti ni prvenstva

Predstavnici svih klubova, osim iz Tomislav Radnika, jučer su se sastali s Markulinom, tajnikom saveza Danijelom Lončarom i povjerenikom za natjecanje Ivanom Bračkom.

– Zahtjev da se prvenstvo ne igra bez gledatelja dalo je 12 klubova. Upoznali smo predstavnike klubova s time da ako se prvenstvo nastavi, trebalo bi biti završeno do kraja lipnja. Druga stvar je ta da ako se sada prekine prvenstvo, prvak ne može ići u viši rang natjecanja, posljednjeplasirani klub automatski ispada iz natjecanja, a možda i više klubova, ovisno o ispadanju klubova iz višeg ranga. Situacija je takva kakva je i ako se prvenstvo neće igrati to će biti posljedice te odluke – rekao je Dravi.info Markulin.

Dodao je i da je stajalište saveza da klubove neće siliti ni na što.

– Neka klubovi sami donesu odluku. To baš i nije jednostavno. Treba postaviti i pitanje što će biti s igračima koji treniraju 40 dana, a sada neće igrati utakmice. Kako će se ti igrači dalje motivirati? Znači li to da ti klubovi više uopće neće trenirati do kraja proljeća ili će trenirati pa igrati prijateljske utakmice? S druge pak strane razumijem da klubovi žive od prodaje ulaznica i od prodaje pića – istaknuo je Markulin.

Napomenuo je da razumije stav klubova da igranje bez gledatelja znači jedan veliki financijski gubitak.

– Što ako se u svibnju dozvoli igranje s publikom, a klubovi neće igrati? Što će biti na jesen, ako će biti ista situacija. Bilo je tu i priče što je s drugim županijama? Jučer smo imali informacije da će Bjelovar, Virovitica, Zagreb i Krapina igrati, a poslije sastanka dobili smo informacije da će igrati i Varaždin te vjerojatno Čakovec. Ako će svi u okruženju igrati i ako će igrati naša druga i treća županijska nogometna liga, vrlo je neobično da samo prva neće – rekao je.

Sam sastanak bio je konstruktivan, kazao je Markulin naglasivši kako je doneseno nekoliko zaključaka.

– Ovaj vikend odigrat će se zaostale utakmice od jeseni. U planu je do iduće srijede održati još jedan sastanak kada će se i donijeti odluka hoće li se prvenstvo nastaviti ili ne. Drugi zaključak je taj da će se do tada održati i sastanak sa Stožerom civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije oko uputa organiziranja utakmica sukladno preporukama stožera koje je dostavio HNS i same odgovornosti klubova oko tih utakmica – istaknuo je Markulin.

Napomenuo je da će se do znati i odluke susjednih saveza hoće li oni nastaviti sa svojim prvenstvima ili ne.

– Treći zaključak jučerašnjeg sastanka je da će se pokušati financijski pomoći klubovima, ako će se utakmice igrati bez gledatelja. To će vrijediti za sve županijske lige – istaknuo je Markulin.

Osvrnuo se i na kup utakmice istaknuvši da će se svim klubovima uputiti poziv za prijavu te je naglasio da će one biti završene do sredine kolovoza i vjerojatno će se igrati srijedom.
Markulin je za kraj naglasio da razumije klubove i da s jedne strane nema smisla igrati bez gledatelja, no s druge strane još je besmislenije da se uopće ne igra.

– Kako će klubovi zadržati ekipe na okupu i kako će trenirati? Ne zna se što će biti za dva mjeseca, a kamoli za pet mjeseci ili godinu dana. Što ako se neće igrati, hoće li igrači otići u druge klubove i druge županije gdje će se igrati nogomet kako ne bi pauzirali nekoliko mjeseci ili godinu dana? Sad je potrebno donijeti manje lošu odluku. Savez neće ići kontra klubova, kako se oni dogovore tako će biti i toga moraju biti svi svjesni. Naravno nije isto klubovima koji imaju mlađe dobne kategorije i oni koji s tri auta dovode igrače iz drugih županija i nemaju mlađe uzraste. Organizacija utakmica je trošak, ali kada je odabir između igranja i ne igranja, ja sam uvijek za igranje – zaključio je Markulin.

zatvori