Srijeda, 8. svibnja 2024.

Kešer: Na izvanrednoj sjednici nismo dobili konkretne odgovore o Piškornici

Konkretne odgovore na pitanja prijeti li Podravini ekološka katastrofa, kako posluju tvrtke Piškornica i Piškornica-sanacijsko odlagalište, kakva je odgovornost Darka Korena za nezakonite radnje Mladena Jozoinovića, nismo dobili.

Poručio je to predsjednik Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije Mladen Kešer nakon jučerašnje izvanredne sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije koja je sazvana na inicijativu Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista.

>> IZVANREDNA SJEDNICA Članovi Županijske skupštine podržali projekt RCGO Piškornica

– Na sjednici smo htjeli doznati informaciju koju ima pravo znati i javnost, a to je hoće li naša županija biti deponij za smeće iz pola Hrvatske, s obzirom na to da u implementaciji Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. – 2022. jasno piše da će otpad na Piškornicu osim iz četiri županije koje su osnivači, dolaziti smeće iz još iz dvije županije i to Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije – ističe Kešer.

Dodaje da su na izvanrednoj sjednici inzistirali i zbog pitanja odgovornosti Korena kao predsjednika Skupštine Piškornice i jednog od predstavnika osnivača te pročelnika Marijana Štimca kao predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Piškornica “zbog sumnjivih radnji kada si je bivši direktor Mladen Jozinović isplatio nezakonit bonus na temelju lažne diplome, ali i zbog činjenice da je u vrijeme Jozinovića otpad dolazio iz svih krajeva Hrvatske što je prouzročilo situaciji da sada u općini Koprivnički Ivanec imamo brdo smeća čije će zbrinjavanje netko morati platiti”.

– Ne bi bilo humano, a ni politički moralno, da ta sanacija ide na teret stanovnika županije, a ekipa si je isplatila bonuse za iznimno dobro poslovanje – smatra Kešer.

Naglasio je da su razočarani što na sjednici nisu dobili odgovore na konkretna pitanja.

– Ovo je tek početak rješavanja ozbiljnog pristupa velikom problemu kojeg su napravili Koren i HDZ. Brdo smeća koje je dovezeno iz cijele Hrvatske mora sanirati cijela Hrvatska, no ne na način kako su si zamislili Koren i njegov kum Jozinović koji je spomenuta poduzeća oštetio za više od 2,5 milijuna kuna. SDP ima jasan stav i plan kako se riješiti smeća kojeg su nam u miraz ostavili Koren i HDZ. SDP nije protiv normalnog gospodarenja otpadom jer svi stvaramo otpad i s njim treba znati gospodariti, ali ne na način na koji to radi ova ekipa. Pokrenut ćemo hitnu reviziju i uvođenje novih modernih tehnologija gospodarenja otpadom, jer ovakav model treba zaustaviti. Brdo smeća u Koprivničkom Ivancu svakog dana je sve veće, a to nije normalan način održivog gospodarenja otpadom – zaključuje Kešer.

zatvori