Četvrtak, 18. travnja 2024.

IZVANREDNA SJEDNICA Članovi Županijske skupštine podržali projekt RCGO Piškornica

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije raspravljalo se o projektu RCGO Piškornica i tvrtki Piškornica-sanacijsko odlagalište.

Uz to, članovi Skupštine donijeli su s 23 glasa za i jednim suzdržanim i dva zaključka kojima se podržava spomenuti projekt koji obuhvaća četiri županije te se predlaže da se u sanaciji odlagališta koriste europska sredstva i sredstva državnog proračuna.

Podsjetimo, sjednica je sazvana nakon što je na inicijativu Kluba SDP-a i Hrvatskih laburista prikupljeno 14 potpisa članova.

>> Kešer: Prikupili smo potpise, u roku 15 dana očekujemo izvanrednu sjednicu o Piškornici

Iz Službe ureda župana poručili su da je uvodno izlaganje o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica imao direktor Mladen Ružman koji je podsjetio kako je riječ o strateškom projektu vrijednom 448 milijuna kuna te kako su sredstva za financiranje dobivena nakon što je 2018. godine odobrena Studija izvedivosti od strane EU i JASPERS konzultanata, a koja definira da će RCGO Piškornica zbrinjavati otpad s područja četiri županije.

– Takav projekt, za koji su izdana lokacijska i okolišna dozvola te je provedena analiza troškova i koristi koja obuhvaća četiri županije, dobio je i odobrenje za financiranje, a dosad su na temelju potpisanog ugovora u listopadu, povučena sredstva u ukupnom iznosu od 315.000 kuna za realizaciju projekta – kazao je Ružman.

Izlaganje o poslovanju i upravljanju Piškornica-sanacijskim odlagalištem održao je direktor Marijan Blažok koji je detaljno objasnio što je sve tvrtka poduzela po pitanju utjecaja na okoliš s naglaskom na praćenje stanja okoliša, podzemnih voda i potoka Gliboki.

– Temeljem provedenog praćenja, propisanog Okolišnom dozvolom, u 2020. godini nije zabilježen negativni utjecaj na stanje okoliša odlagališta otpada Piškornica, a dodao 13 inspekcijskih nadzora utvrdilo je da tvrtka u potpunosti upravlja odlagalištem u skladu sa zakonskim propisima i izdanim dozvolama te da nisu imali bilo kakve primjedbe na rad, upravljanje i stanje na odlagalištu i okolišu – zaključio je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren uvjeren je da su izlaganja Ružmana i Blažoka odagnala sve špekulacije i potvrdila kako je riječ o projektu koji je dobio europsku potvrdu te obuhvaća četiri županije.

zatvori