Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

RADOVI PRED VRATIMA Idući mjesec u planu je početak energetske obnove koprivničkog muzeja

Pred nama su radovi energetske obnove zgrade Muzeja grada Koprivnice vrijedni 1,8 milijuna kuna u sklopu projekta “reVitalize”.

Maja Balaško Kiš, voditeljica projekta i Odsjeka za europske poslove, rekla je Dravi.info da bi radovi trebali početi idući mjesec, a sve bi trebalo biti gotovo s krajem ove godine.

Dodala je da su iz projekta osigurana sredstva za realizaciju prve dvije faze energetske obnove.

– Prva faza obuhvaća sanaciju vlage u objektu kako bi se podrumski prostori mogli staviti u funkciju stalnog izložbenog prostora. Naime, oni trenutno nisu u funkciji, već služe kao svojevrsno skladište. Radovi će obuhvatiti izvedbu drenaže vanjskih zidova, prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te provođenje novih instalacija. U unutrašnjosti objekta također će se ukloniti postojeća žbuka i betonske podne obloge. Postavit će se nove obloge, a provest će se i soboslikarski radovi te postaviti prozori – objasnila je Balaško Kiš.

Snimila Tea Jurković.

Istaknula je da će se u tom podrumskom dijelu postaviti stalni muzejski postav o temi sakralnosti vinogradarstva, a nakon same provedbe radova nabavit će se oprema kako bi se razvila atraktivna turistička ponuda.

– Projekt je usmjeren revitalizaciji vinskog folklora i brendiranju u prekograničnoj regiji. U sklopu projekta predviđene su aktivnosti koje moramo realizirati u suradnji s našim prekograničnim partnerima i one će obuhvatiti niz različitih izložbi, stručnih skupova i radionica. Imat ćemo i dane vina koji će okupiti prekogranične OPG-ove i stručnjake u enologiji. Projekt je kompleksan i cijela 2022. godina bit će obilježena aktivnostima kako u samom prostoru muzeja tako i na drugim lokacijama u gradu – naglasila je.

Podsjetimo, Grad Koprivnica i partneri Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura početkom listopada počeli su provedbu projekta “Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja – reVitalize, a krajem studenog održana je početna konferencija.

>> PROJEKT REVITALIZE Obnova koprivničkog muzeja počinje na proljeće, prvi na redu je podrum

zatvori