Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnička Noć muzeja uz stalne postave, zvučne instalacije na otvorenom, izložbu Landscapes, dokumentarni film…

Noć muzeja na rasporedu je sutra, a koprivnički muzealci pripremili su bogat program u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama s početkom u 18 sati.

Ovogodišnja manifestacija održat će se u fizičkom, ali i u virtualnom obliku, a središnja tema je “Zadaće muzeja u uvjetima krize”.

Iz Muzeja grada Koprivnice poručuju da su naglasci ovogodišnjeg programa važnost muzeja u uvjetima kriza, njihova zadaća i zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama.

>> Ovogodišnja Noć muzeja s virtualnim sadržajima pod temom ‘Zadaće muzeja u uvjetima krize’

– Pripremamo još jednu Noć muzeja unatoč globalnoj krizi jer je program u potpunosti poprimio karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja i zato će omogućiti vjernoj publici da sudjeluje, obilazi, ali i virtualno uživa u programima – kazali su.


PROGRAM

  • MUZEJ GRADA KOPRIVNICE Stalni postav 18:00-00:00
    Na prvom katu Muzeja je stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju ćemo projekcijom prezentirati akcija “Koprivnički kvartovi”, kao novoakviziranu fotografsku baštinu razvoja Koprivnice u 20. stoljeću.
  • GALERIJA KOPRIVNICA Darko Markić – Landscapes 18:00-00:00
    Rođen u Vukovaru, Markić živi i radi u Koprivnici, a u Galeriji se samostalno predstavlja drugi puta. Svoje nove eksperimente započeo je tijekom 2020. godine u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do 34 krajolika predstavljenih u Galeriji koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu.
  • GALERIJA MIJO KOVAČIĆ Stalni postav 18:00-00:00
    Najmlađa galerija u Koprivnici predstavlja radove najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića koji se počeo baviti slikanjem na staklu 1953., a prvu je izložbu imao 1954. godine u Koprivnici. Već 1961. godine samostalno izlaže u Galeriji primitivne umjetnosti, a do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim galerijama.
  • GALERIJA IVAN SABOLIĆ Stalni postav 18:00-22:00
    Galerija sa stalnim postavom u zgradi Kapetanije u centru Peteranca čuva originalne skulpture, odljeve i crteže, koje je izradio kipar Ivan Sabolić, rođen u Peterancu. Na prvom katu zgrade čekaju vas Picasso, Krleža, Podravke, Koritarke i druge skulpture koje je za sobom ostavio veliki kipar. Ispred Galerije je poprsje pjesnika Frana Galovića i skulptura Zimsko sunce sa Sabolićevom urnom.
  • GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI Umjetnost u zajednici 18:00-22:00
    Izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara predstavlja fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja. Predstavljeni su radovi nastali u suradnji umjetnika mentora i studenata te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.
  • MINIJATURE ZA RADOZNALE Zvučne instalacije u prostoru 18:00-00:00
    Edukativne zvučne instalacije koje donose sakrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta umjetnosti, kulture i svakodnevnog života bit će predstavljene u centru i okolici Koprivnice – Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržnice, Zrinski trg, Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama. Projekt je nastao u partnerstvu s Hrvatskim radijem. Pronađite zvuk i učite s nama!
  • IVAN VEČENAJ: Z ON KRAJ DRAVE: MALI ČOVJEK VELIKIH IDEJA Mrežna platforma Youtube 18:00-00:00
    Polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja temeljen na dostupnim arhivskim materijalima (izjavama autora te novinara, likovnog kritičara Tonka Maroevića) iz obiteljskog vlasništva i suvremenim zapažanjima uz 100. obljetnicu rođenja. Film dijeli naziv s izložbom održanom 2020. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u koprodukciji s tvrtkom Nexus.
zatvori