Petak, 19. travnja 2024.

Ovogodišnja Noć muzeja s virtualnim sadržajima pod temom ‘Zadaće muzeja u uvjetima krize’

Već tradicionalna Noć muzeja ove će se godine održati u fizičkom, ali i u virtualnom obliku, a središnja tema je “Zadaće muzeja u uvjetima krize”, rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije.

Noć muzeja, 16. po redu, na rasporedu je idući petak, a u Koprivnici će se održati 13. put.

Naglasci ovogodišnjeg programa su važnost muzeja u uvjetima kriza, njihova zadaća i zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama.

– Organizator Hrvatsko muzejsko društvo zamislio je da se ovogodišnja manifestacija u što većem obimu odvija u virtualnom svijetu zbog epidemije, ali i potresa, no muzejima koji imaju mogućnost dozvoljeno je da otvore svoja vrata posjetiteljima. Upravo zato smo i mi fokusirani ipak na fizički dolazak jer smo svjesni da virtualne izložbe ne funkcioniraju na onaj način na koji bismo mi to htjeli. Nekog posebnog otvorenja ove godine neće biti, već će svi naši objekti u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama biti otvoreni od 18 do ponoći, odnosno do 22 sata – kazao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Robert Čimin
Snimila Tea Jurković.

Kustosi će posjetitelje i ove godine dočekati na ulazu i uputiti ih u aktualne izložbe koje su postavljene u tim prostorima.

– Bilo bi pretenciozno reći da ove godine očekujemo broj posjetitelja na razini prošle godine, no možda nas ova noć i iznenadi – istaknuo je Čimin.

Prošle godine bilo je 2.350 posjetitelja, ali ove će godine, kaže Čimin, biti zadovoljni i ako se pojavi nekoliko stotina.

Muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec kazala je kako će u Noći muzeja biti postavljen  stalni program muzeja, ali su se prilagodili i ovogodišnjoj središnjoj temi s virtualnim sadržajima.

– U Muzeju grada Koprivnice posjetitelji će moći razgledati stalni postav uz kratka vodstva kustosa, a u prizemlju će se moći pogledati fotografije prikupljene u prošlogodišnjoj akciji “Koprivnički kvartovi”. U Galeriji Mijo Kovačić moći će se razgledati stalni postav s digitalnim prikazom detalja iz filma Fačuk, a u Galeriji Koprivnica nedavno je otvorena izložba Darka Markića “Landscapes” koja će na neki način doživjeti svoje drugo otvorenje na kojem će biti i sam autor. Po gradu, u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu i Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama bit će postavljene zvučne instalacije zvane “Minijature za radoznale” koje su edukativne i putem kojih će stručni zaposlenici muzeja predstaviti priče o predmetima iz fundusa ili one vezane uz naš grad. Ujedno u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama moći će se razgledati izložba “Umjetnost u zajednici” i dokumentarni film o Ivanu Večenaju koji će biti i dostupan i na Youtube kanalu muzeja – objasnila je Zamljačanec.

Maša Zamljačanec
Snimila Tea Jurković.

>> Animiranom filmu ‘Fačuk’ koji je inspiriran slikama Mije Kovačića HAVC odobrio 275.000 kuna

>> FOTO U Galeriji Koprivnica otvorena izložba Darka Markića ‘Landscapes’

Spomenimo da će u Noći muzeja biti dozvoljeno istovremeno 25 do 30 osoba u prostoru, a na samom ulazu posjetitelji će se morati upisati u evidenciju.

Snimila Tea Jurković.
zatvori