Petak, 27. rujna 2024.

UTJECAJ KORONE Malim Tratinčicama nedostaju izleti i igračke od kuće, a velikim druženja, razmjena ideja, zajedničke aktivnosti

Djecu treba promatrati i uzeti ih kao učitelje. Oni žive u trenutku, lako ostavljaju prošlost iza sebe manje razmišljaju o budućnosti i tu su s ovime što imaju. Zabavljaju se, ali svakako da vide promjene.

Epidemiološka situacija u Dječjem vrtiću Tratinčica nije potpuno loša, no utjecaj neobičnog vremena u kojem živimo već devet mjeseci utječe i na odgojiteljice i na djecu.

Ravnateljica Ida Šipek rekla je Dravi.info da se svatko s ovom epidemijom koronavirusa nosi na svoj način – neki uopće ne žele pričati o tome, netko želi.

– Od rujna odgojiteljice često zovu za pomoć, pogotovo kad su uplašene, uznemirene ili u situacijama u kojima trebaju donijeti nekakvu odluku, a vidi se da je im je ta sigurnost poljuljana. Nije im lako. Izmiješani su im različiti osjećaji, koji dolaze u nekakvim valovima. Od rujna, od onog prvog šoka, polako su se počele privikavati na novo normalno – rekla je ravnateljica.

No, ono što sada primjećuje, kako se bliže blagdani situacija u vrtiću neće biti onakva kakva je bila proteklih godina i to nosi nekakvu tugu.

– U vrtiću je u to vrijeme uvijek veselo, sve grupe se druže, toplo je i glasno. I dalje je tako, ali s obzirom na to da su druženja među grupama ograničena ipak bude drugačije. Kažu da im fale međusobna druženja, izmjenjivanje ideja, njihove zajedničke aktivnosti pa čak i oni sitni usputni razgovori. Polako se vidi i zamor kod djelatnica jer s obzirom na ovu situaciju nema dežuranja na razini objekta, nego svatko radi u svojoj skupini, ljudi često izbivaju tako da rade mnogo više nego što su to prije. I tu je taj jedan pritisak, jedna nova odgovornost koju je donijela ova situacija, tako da im zaista nije lako – objasnila je ravnateljica.

Što se pak tiče onih najmlađih, Šipek ističe da djecu treba promatrati i uzeti ih kao učitelje.

– Oni su jako puno u trenutku, u sadašnjosti. Dakle, lako ostavljaju prošlost iza sebe manje razmišljaju o budućnosti i tu su s ovime što imaju. Zabavljaju se, ali svakako da vide promjene. Kažu da im nedostaju izleti donošenje svojih igračaka u vrtić, ali njima život ide dalje i tako na neki način guraju i sve nas – zaključila je ravnateljica.

Slušaj uživo
zatvori