Utorak, 16. travnja 2024.

Velika crvenolisna bukva ispred Doma zdravlja ipak će biti srušena i zamijenjena

Nema pomoći velikom stablu crvenolisne bukve ispred zgrade Doma zdravlja na Trgu dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici. Kako su izvijestili iz Komunalca, procjena je stručnjaka da je stablo previše bolesno i da postoji veliki rizik od rušenja.

Bukvu je, podsjetimo, početkom travnja pregledala specijalizirana tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog. “Njihova je procjena da bukva nije dobrog vitaliteta te da osnovna statika stabla nije zadovoljena zbog uznapredovale truleži uzrokovane gljivom”, poručuju iz Komunalca.

Stablo se nalazi na frekventnoj lokaciji i eventualni lomovi predstavljaju veliku opasnost pa će se bukva u sljedećih nekoliko dana ukloniti. Prema preporukama stručnjaka, uklonit će se i panj s korijenom, kao i okolno tlo radi uklanjanja inokuluma gljive truležnice.

“Ako se sadi na istome mjestu, svakako ukloniti korijen i okolno tlo zamijeniti novim supstratom, a ako se novo stablo sadi na dislociranom mjestu, ono mora biti udaljeno barem pet prsnih promjera od starog stabla”, stoji u arborističkom pregledu crvenolisne bukve.

Komunalac će, dakle, novo stablo posaditi u neposrednoj blizini.

zatvori