Petak, 19. travnja 2024.

Crvenolisna bukva pred Domom zdravlja na ‘liječničkom pregledu’

Crvenolisna bukva na Trgu dr. Tomislava Bardeka, kod zgrade Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, prošlog je tjedna bila na zdravstvenom pregledu.

Naime, stablo je u zadnjih nekoliko godina bolesno, a Nataša Njegovec, inženjerka hortikulture u Komunalcu koji, između ostalog, brine i o zdravlju stabala na javnim površinama, kaže kako pregled obavlja tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog.

– Na pregled crvenolisne bukve nagnalo nas je odbacivanje grana u posljednjih nekoliko godina, a primijetili smo i da su se pojavila plodna tijela gljiva truležnica. Stručnjaci iz tvrtke Arbofield obavili su rezistografiranje u podnožju stabla kako bi se ispitalo zdravstveno stanje, a nakon toga vidjet ćemo koje korake moramo poduzeti kako bi izliječili ovo vrijedno stablo koje krasi park ispred Doma zdravlja već desetljećima – kazala je Nataša Njegovec iz Komunalca.

Podsjetimo, radnici Komunalca na javnim zelenim površinama i ove su godine nastavili sa sadnjom stabala na mjestima gdje su lani uklonjena, zbog toga što su se posušila ili zbog bolesti. Kod odabira stabala vodilo se računa o tome da se posade vrste koje su tu bile i prije, osim na mjestima gdje su se ta stabla pokazala neotporna ili neadekvatna za svoju poziciju. Ukupno je na području cijelog grada posađeno 93 stabla i 30 sadnica ukrasnog grmlja.

(Komunalac)

zatvori