Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Osnovna škola Podolice trebala bi biti izgrađena 2022. godine, Jakšić: Sami gradimo školu, ovo danas je početak

U prvoj polovici 2022. godine škola na Podolicama trebala bi biti izgrađena. Najavio je to danas gradonačelnik Mišel Jakšić na mjestu buduće škole, kod košarkaškog igrališta u Ulici Vinodolski odvojak II u Koprivnici.

Podsjetimo, prva skica buduće osnovne škole na Podolicama predstavljena je u studenome prošle godine. Bit će uređena u vrlo modernom, inovativnom i atraktivnom stilu s četiri kvadranta – prvi s razrednom, drugi s predmetnom nastavom, treći će biti dvorana, a četvrti sve ostalo: blagovaonica, knjižnica i ostali popratni sadržaji.

Ustupio Grad Koprivnica.

– Osnovna škola na Podolicama je priča koja traje 15 godina i mogu reći da smo čak i mi u Gradskoj upravi u jednoj fazi prestali vjerovati da ćemo ikada uspjeti ostvariti taj projekt. Apsolutno shvaćam da i građanima cijela ta priča izaziva podsmijeh jer toliko se pričalo, toliko se ugovora potpisalo… Imali smo čvrst ugovor s tadašnjom vladom Zorana Milanovića, no kada je došla vlada Tima Oreškovića cijela je priča pala u vodu i na kraju smo završili na sudu – rekao je Jakšić i dodao kako su zbog ignoriranja od strane države preuzeli stvar u svoje ruke.

Foto: Sonja Barčanec.

– S obzirom na to da ne postoji interes države da ulaže u Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju za potrebe obrazovanja i za potrebe obrazovne infrastrukture, donijeli smo odluku da danas kad imamo financijske snage i kapaciteta krenemo u priču i sami izgradimo novu školu na Podolicama. Ovo danas je početak. Dokumentacija danas ide na savjetovanje na kojemu će svi oni koji se žele takmičiti moći dati svoje primjedbe i postaviti svoje upite. Nakon toga ide javna nabava i mi se nadamo da početkom iduće godine kreću sami radovi – istaknuo je Jakšić.

Škola će imati 16 razrednih odjeljenja i sportsku dvoranu, a cijela investicija vrijedna je oko 42,5 milijuna kuna plus PDV. Što se tiče financiranja investicije, u Gradskoj upravi još kalkuliraju hoće li ići putem dugoročnog kreditiranja ili izdavanja obveznica.

– Imamo tu sreću da Grad trenutno ima dobru financijsku situaciju i da možemo dobiti jako povoljne kamate, no sačekajmo da vidimo kako će se ponašati financijska tržišta jer i korona nosi nešto svoje pa ćemo biti pametniji kroz koji mjesec – kazao je Jakšić.

U proces kreiranja izgleda i funkcioniranja škole bili su uključeni svi ravnatelji i nastavnici koprivničkih osnovnih škola, dodao je Jakšić, kako bi u dugoočekivana škola imala najbolju i najjaču moguću kadrovsku strukturu.

Ustupio Grad Koprivnica.

Od studenog 2019. godine kada je predstavljena prva skica završeno je krajnje idejno arhitektonsko rješenje, a još je potrebno izraditi idejni projekt i dobiti građevinsku dozvolu, dodao je pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić:

Foto: Sonja Barčanec.

– Naša je procjena da bi u listopadu ove godine s jednim ponuditeljem mogli dogovoriti izradu projekta i računamo da bi u veljači iduće godine mogli imati građevinsku dozvolu. Nakon toga, ponuditelj je dužan izraditi izvedbeni projekt zajedno s troškovnikom izvođenja radova, tako da očekujemo da se u proljeće sljedeće godine može početi graditi. Što se tiče same gradnje, računamo da je godinu i par mjeseci dovoljno da bi se škola mogla izgraditi, no naravno to ovisi o žalbama i procedurama javne nabave. Ako u listopadu ove godine ugovorimo taj projekt, računamo da bi u svibnju ili lipnju 2022. godine mogli imati uporabnu dozvolu za izgrađenu školu nakon čega imamo dva, tri mjeseca da školu opremimo klupama, stolicama, pločama i svom ostalom opremom i da u 9. mjesecu možemo imati učenike u školi – zaključio je Golubić.

Još ništa od jednosmjenske nastave

Novom školom neće biti omogućen potpuni prelazak Koprivnice na jednosmjensku nastavu i to zbog pedagoških standarda koji ne dozvoljavaju da Osnovna škola na Podolicama bude veća od trenutno planiranog.

– Današnji zakoni i ministarstvo funkcionira katastrofalno. Dat ću vam primjer. Mi gradimo novu školu i ne smijemo ju napraviti za 100 đaka više jer time rušimo pedagoške standarde iako bi time došli na 550-600 đaka. No, smijemo nadograditi Osnovnu školu “Braća Radić” zato što ona već funkcionira, a to bi nas dovelo do toga da tamo ide 1000 đaka. Dakle, radi se o nekih sedam, osam učionica koje nam vise u zraku za jednosmjensku nastavu, ali i tu su odrađeni inicijalni sastanci sa svim postojećim osnovnim školama i mislim da ćemo to do kraja riješiti u sljedećem mandatu – istaknuo je Jakšić.

Foto: Sonja Barčanec.
Foto: Sonja Barčanec.
Foto: Sonja Barčanec.
zatvori