Utorak, 23. travnja 2024.

NOVA ŠKOLA Ovo je idejni prijedlog Osnovne škole na Podolicama

Prva skica buduće Osnovne škole na Podolicama predstavljena je danas u prostorijama koprivničke Gradske uprave. Nova škola bit će uređena u vrlo modernom stilu i, kako je rekao arhitekt Hrvoje Njirić, bit će to malo eko-selo.

Vrijednost projekta iznosi visokih 40 milijuna kuna, a početak gradnje očekuje se krajem sljedeće godine. Naime, najprije je potrebno završiti krajnje idejno rješenje koje će biti gotovo u narednih mjesec dana, najavio je gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da je najbitnije da se s projektom nove škole na Podolicama napokon krenulo:

– Jako smo ponosni na ovaj projekt i jako smo uz njega vezani zato što su obrazovanje, mladost i znanje budućnost našeg grada i nešto što trebamo čuvati i razvijati u vremenu koje nam dolazi. Ovom školom dajemo jedan novi moment našem osnovnoškolskom obrazovanju.

Ustupio Grad Koprivnica.

Arhitekt Hrvoje Njirić objasnio je daljnje korake koji će u konačnici omogućiti početak gradnje.

– Nakon usvajanja idejnog rješenja slijedi legalni proces javne nabave u kojem će se ugovarati projektna dokumentacija i glavni izvedbeni projekt koji će biti baza za izvedbu. Neka naša očekivanja su da bi projektiranje moglo završiti sljedeće godine tako da bi se možda već u jesenskim danima 2020. moglo govoriti o gradnji.

S obzirom na inovativnu, suvremenu i vrlo atraktivnu uređenost buduće škole kakve u ovim krajevima još nema, novi projektni tim spreman je i na negativne komentare, no upravo je zato arhitekt Njirić danas rekao:

– Znam iz razgovora sa žiteljima ovoga grada da mnogi imaju averziju prema gimnaziji vidjevši je kao jedan svemirski brod koji je sletio u pitomu podravsku ravnicu. Htio bih reći da je s arhitektonskog stajališta to zaista jedan vrhunski projekt, no naš koncept je drugačiji: primjeren, nizak, pitom. Vidimo jedan niski dvostrešni krov i sve se događa pod njim. To nije nikakva mašina ni svemirski brod, to je jedna velika kuća ili jedan mali grad koji se nalazi pod tim krovom sa svim potrebnim sadržajima za maksimalno veliku školu koliko nam pedagoški standard dozvoljava.

Ustupio Grad Koprivnica.

Nažalost, novom školom neće biti omogućen potpuni prelazak Koprivnice na jednosmjensku nastavu, i to zbog upravo spomenutih pedagoških standarda.

– Ovo je najveća škola koju pedagoški standard dopušta, a to je osam plus 12 razreda. To je maksimalna veličina jer se ide s pretpostavkom da veći broj razreda više ne djeluje to te mjere pozitivno, integrativno. To su novi iskustveni parametri koji vrijede za cijelu Hrvatsku – rekao je Njirić i dodao: Potrebna je gradnja još jedne škole da bi se u potpunosti kapaciteti prilagodili potrebama djece u Koprivnici.

Inicijalno rješenje buduće škole poslano je ravnateljima koprivničkih škola kako bi iznijeli svoje primjedbe koje će uvažiti projektni tim. – Ponešto prijedloga smo već dobili natrag. Ti svi prijedlozi su više-manje tehničke naravi i cilj nam je da se ono što je moguće ukalupi u novu školsku zgradu – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Škola će se sastojati od četiri kvadranta – prvi s razrednom, drugi s predmetnom nastavom, treći će biti dvorana, a četvrti sve ostalo – blagovaonica, knjižnica i ostali popratni sadržaji.

– Ovo je jedno edukativno selo, gradić koji omogućava maksimalan komfor učenicima da u srazu s prirodom ostvare čitav niz dodatnih programa, poput zvjezdarnice. Između učionica je mnoštvo zelenog prostora. To je open-air koncept, učionica gotovo na friškom zraku – rekao je Njirić dodavši da su Grad Koprivnica i njegov projektni tim vođeni željom da škola ostvari vrlo visoke energetske performanse.

Gradonačelnik Jakšić na kraju je rekao malo više o tome kako će ovaj veliki projekt biti financiran:

– Ono što smo radili u proteklih nekoliko godina, u konačnici i prodaja plinskog biznisa bila je usmjerena u tom cilju, bila je snažna fiskalna financijska konsolidacija Grada i gradskih financija. Za ovakve infrastrukturne projekte moguće je dići dugoročne kredite. I sami znamo da su danas kamate nikad niže u povijesti upravo za takve investicije. Našu zaduženost smo smanjili i smanjujemo na povijesno niske razine i imat ćemo dovoljan fiskalni kapacitet po pravilima i zakonima RH da možemo iznijeti tu investiciju – zaključio je gradonačelnik.

Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
Snimila Sonja Barčanec
zatvori