Petak, 24. svibnja 2024.

Nova popuštanja mjera: Božinović najavio otvaranje dječjih igrališta, od sutra mogu raditi i saloni za masažu

Odluka o zabrani zadržavanja na javnim mjestima vjerojatno neće biti produljena

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je trenutno povoljna s jednoznamenkastim dnevnim brojevima novih potvrđenih slučajeva, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

>> NOVI PODACI Osam novih slučajeva, 26 osoba se oporavilo, još dvije osobe preminule

Nakon što je prva faza popuštanja protuepidemijskih mjera uvedena prošlog ponedjeljka, sutra počinje druga u kojoj se otvaraju i uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom s klijentima poput frizera i pedikera. Saloni za masažu i djelatnosti fizioterapije izvan bolnica trebali su biti zatvoreni još tjedan dana, no s obzirom na to da se radi o djelatnostima vrlo sličnim onima koje se sutra otvaraju, i oni će moći od sutra raditi, najavio je Capak, naravno u skladu s preporukama HZJZ-a. Odluka će biti formalno donesena tijekom dana.

>> U susjednoj županiji dva nova slučaja: Donijeli virus iz Njemačke, jedan nije bio u samoizolaciji

Sutra ističu i neke donesene odluke Stožera civilne zaštite poput zabrane zadržavanja na javnim površinama te ograničenja broja uzvanika na vjenčanjima i pogrebima. Na novinarski upit o produljenju tih mjera odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– O tome se već nekoliko dana vode razgovori. Vjerojatno ćemo dopustiti otvaranje dječjih igrališta. Što se tiče rekreativnog sporta, tu će epidemiološka služba morati dati još neka dodatna pojašnjenja. Razmatramo i mogućnost da se proširi broj uzvanika na vjenčanjima i prisutnih na pogrebima. Što se tiče zadržavanja na javnim mjestima, mislim da tu odluku o zabrani nemamo namjeru produžavati – najavio je ministar Božinović.

zatvori