Subota, 11. svibnja 2024.

Koprivnica nastavlja s projektom besplatne kastracije i sterilizacije pasa i mačaka: ‘To je ulaganje u budućnost’

Unatoč aktualnoj krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa, u budućim planovima Grada Koprivnice i dalje je projekt besplatne kastracije i sterilizacije pasa i mačaka.

Podsjetimo, inicijativa Glas za njuškica spas u dogovoru s Gradskom upravom početkom ove godine krenula je s prikupljanjem podataka onih koji žele kastrirati ili sterilizirati svoje ljubimce, a žive na koprivničkom području.

Iako bi novonastale okolnosti odnosno kriza prouzročena širenjem COVID-19 mogla utjecati na količinu sredstava namijenjenih za ovaj projekt, njegova provedba zasad ne dolazi u pitanje, rekao je Dravi.info pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

– I dalje smo u dogovoru s inicijativnom Glas za njuškica spas da bismo išli u provođenje mjere besplatne kastracije i sterilizacije. Napravljen je prvi draft procjene koliko bi to koštalo. Trenutna je procjena oko 150 tisuća kuna na godinu. Iako mi u proračunu za ovu godinu nemamo stavku za tako nešto, imamo stavku koja se odnosi na veterinarske poslove i zbrinjavanje životinja koju bi mogli koristiti za potrebe sterilizacije i kastracije na što i jesmo spremni – rekao je Golubić, no pojasnio da će sam početak projekta ipak pričekati.

– Najprije moramo provesti postupak nabave za smještaj nezbrinutih životinja u azil. On je trenutno u tijeku i kad vidimo koliko će nam tu biti potrebno sredstava, sukladno ponudi koju dobijemo po toj nabavi, onda ćemo vidjeti koliko sredstava imamo slobodnih na toj poziciji da bismo mogli usmjeriti na kastraciju i sterilizaciju. Tada idemo dalje s konkretnim koracima vezanima uz tu akciju – pojasnio je pročelnik Golubić.

Ipak, ne postoji li bojazan da će sredstva namijenjena za kastraciju i sterilizaciju morati biti usmjerena na saniranje posljedica epidemije koronavirusa?

– To nitko ne može garantirati dok ne vidimo kako će se stvari razvijati i od strane države i od strane punjenja proračuna. Mislim da će se krizne stvari na gradski proračun reflektirati u narednih mjesec dana i tada ćemo imati malo jasniju sliku. Sredstva koja su planirana za zbrinjavanje životinja i veterinarske poslove su sredstva koja se financiraju iz prihoda komunalne naknade. Očekujemo nešto manji prihod za komunalnu naknadu s obzirom na to da je Grad donio odluku o oslobođenju komunalne naknade za i pravne i fizičke osobe koje su pogođene ovom krizom, međutim vidjet ćemo kroz kojih mjesec dana točno koliko će se to reflektirati na proračun, a onda ćemo i donijeti odluku vezanu za rezanje sredstava koja se tiču komunalne naknade. Svakako je bolje uložiti 50-100 tisuća kuna u kastraciju i sterilizaciju nego kasnije morati platiti 400-500 tisuća kuna za azil. To je ulaganje u budućnost i vjerujem da će Gradsko vijeće rebalansom podržati da se sredstva na toj stavci ostave u tom iznosu – zaključio je Golubić.

zatvori