Petak, 26. travnja 2024.

Odazovite se: Grad Koprivnica financirat će sterilizaciju pasa i mačaka, obaveznu od sljedeće godine

Članice i članovi inicijative Glas za njuškica spas uputili su poziv građanima Koprivnice i prigradskih naselja da im se jave ako su zainteresirani za besplatnu kastraciju pasa i mačaka. Grad Koprivnica financirat će sterilizaciju ili kastraciju pasa i mačaka, a inicijativa s tim ciljem prikuplja podatke o broju zainteresiranih.

“Golem broj zdravih pasa i mačaka ubija se svake godine zato što nema dovoljno ljudi koji bi se odgovorno i na zadovoljavajući način brinuli za njih tijekom cijelog njihova života. Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja, a stradavaju i zbog vremenskih neprilika, izgladnjelosti, bolesti ili u prometu. Životi mnogih kućnih životinja nepotrebno su ugašeni zbog nekontrolirana povećanja njihove populacije, a pravo rješenje je kastracija ženki i mužjaka”, napominju iz inicijative.

Riječ je o rutinskom veterinarskom zahvatu kojim se sprječava nastajanje neželjenih legala štenaca i mačića. Uzevši u obzir činjenicu da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi, nužna je provedba zakonom propisane kontrole razmnožavanja kućnih i uličnih životinja, ističu iz inicijative Glas za njuškica spas.

“Ovo je neobavezan poziv građanima i na taj će način pridonijeti smanjenju broja lutalica, te smanjenju troškova zbrinjavanja istih također će uštediti jer je zakonom propisana obavezna sterilizacija od siječnja iduće godine, pa valja iskoristiti ovu priliku”, zaključuju iz inicijative.

U realizaciji projekta zajedno sudjeluju udruge Južnoeuropska pomoć životinjama i Šinterice dobra srca te inicijative Glas za njuškica spas i Unikatni mačori.

Info kontakt za kastracije mačaka:
☎ 098 986 0821 Nina

Info kontakt za kastracije pasa:
☎ 099 246 6049 Ella
☎ 098 906 8527 Maja

zatvori