Subota, 18. svibnja 2024.

Župan Koren o odgovornosti ravnateljice Križan: Nikada prerano ne optužujem niti prekasno sudim, tako će biti i sada

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite komentirao je mogućnost smjene ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Vesne Križan zbog novonastale situacije s koronavirusom.

Prije svega, župan je istaknuo da je naš dom do prije nekih mjesec dana bio pojam takvog smještaja u Hrvatskoj, svrstavan je među najbolje.

– Uvjeravam vas da se ni danas po tom pitanju nije ništa promijenilo. Ovo povećanje broja oboljelih nešto je na što se u najvećoj mjeri nije moglo drugačije reagirati nego kao što se reagiralo – rekao je.

>> Ravnateljica Vesna Križan: Učinili smo sve što smo mogli, prema svim protokolima, ali širenje zaraze nismo mogli izbjeći

Dodao je da je danas vrlo teško procjenjivati kolika je u tome nečija osobna odgovornost.

– Spadam u skupinu onih ljudi koji nikada prerano nikoga ne optužuju, a nikada prekasno ne sude. Tako će biti i ovog puta. Najmanji problem je donijeti neku odluku o smjeni ravnateljice, ona ionako razmišlja o tome da ode u zasluženu mirovinu, no ta ista ravnateljica od 2009. godine upravlja ovim domom i za sve one dobre stvari isto je tako zaslužna, isto kao i sada može snositi dio i neke svoje odgovornosti koju svakako ima, kao što je ima svatko od nas. Naravno da osjećam neku svoju zapovjednu odgovornost, međutim sve ovo što nas je snašlo s povećanjem broja korona-pozitivnih u domu, mislim da je prilično stručno, realno i objektivno obrazloženo riječima struke – objasnio je Koren.

Napomenuo je da pitanje smjene zaslužuje određenu proceduru, raspravu i donošenje odluke te da je to najmanji problem.

– Puno je veći problem kako da na adekvatan i stručan način odgovorimo ovoj situaciji, prekinemo ovaj negativan trend povećanja broja pozitivnih u domu i ponovo se vratimo u jedan normalan život. Stožer civilne zaštite kojeg ja imenujem, a ja ga mogu i smijeniti, apsolutno odgovorno i kvalitetno obavlja svoj dio posla, kako i sve njegove sastavnice – zaključio je Koren.

Osvrnuo se i na jučerašnji način prijevoza štićenika u bolnicu koja se nalazi 200-tinjak metara od doma.

– I sam sam bio jednim dijelom iznenađen takvom odlukom koju je donijela ravnateljica uz potvrdu struke koja je tog trenutka tamo bila s njom, a nasuprot odluke Stožera nekoliko sati prije da se to obavi prijevozom saniteta. Ali takva odluka je donesena, naša epidemiološka struka nas je uvjerila da u tome nije bilo nikakvog rizika. Nije to možda izgledalo najbolje, ali od toga sad ne možemo pobjeći – kazao je Koren.

zatvori