Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Ravnateljica Vesna Križan: Učinili smo sve što smo mogli, prema svim protokolima, ali širenje zaraze nismo mogli izbjeći

'Poduzimale su se prave i adekvatne reakcije, nadam se da će uskoro pokazati rezultate'

Značajan porast broja osoba pozitivnih na koronavirus u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica izazvao je velik interes javnosti. Podsjetimo, jučer je otkriveno 13 novih pozitivnih štićenika i dvoje zaposlenika.

Otkriveni su širim testiranjem. Nakon prve infekcije pojavile su se epidemiološke indikacije da je potrebno napraviti kontrolne testove i u prvom setu otkriveno je 13-ero zaraženih.

– Svakako smo time bili iznenađeni, ali na neki način se to i očekivalo. S obzirom na to da je protokol takav da pozitivne osobe trebaju biti u bolnici, jučer su tijekom dana one tamo smještene. I danas radimo određene premještaje. Dezinficirali smo sve sobe, stacionar 2 koji je sada u toj nemiloj situaciji dezinficiran je kompletno, i danas ćemo prema pristiglim nalazima napraviti novi raspored korisnika u sobama. Tako ćemo što više pokušati spriječiti moguće kontakte – rekla je ravnateljica Doma Vesna Križan.

Kontakte nije bilo moguće u potpunosti spriječiti jer je Dom radio punim kapacitetima i od početka epidemije iz njega nitko nije otišao, dodala je ravnateljica Križan. U planu su i novi koraci.

– Stožer je dao podršku Domu, zahvaljujem našem osnivaču – Koprivničko-križevačkoj županiji, bolnici, epidemiološkoj službi i na svim donacijama koje smo dobili.

>> Stožer formirao tim za pomoć Domu za starije

– Svi znamo da borba protiv koronavirusa nije laka, čovjek svojim htijenjem to ne može napraviti. Pravim i adekvatnim reakcijama možemo to što više spriječiti. Prave i adekvatne reakcije su se poduzimale i nadam se da će uskoro doći do pozitivnih, odnosno negativnih rezultata – kazala je ravnateljica Križan.

Snimio Marko Posavec.

U bolnicu je premješteno više štićenika od jučer najavljenih 13, ukupno 17, jer je četvero štićenika tijekom jučerašnjeg poslijepodneva razvilo određene simptome.

Novinari su pitali ravnateljicu Križan osjeća li osobnu odgovornost za situaciju u Domu.

– Tko god da je ravnatelj, COVID-19 bi došao. Borba protiv zaraze vodila se na adekvatan način i prema protokolima. Da se COVID-19 može spriječiti, sigurno ga bogate zemlje ne bi imale, ne bi ušao u ostale sustave, lako bismo ga zaustavili. Indicija da je netko kriv u ovom je trenutku apsolutno neprimjerena. Tko je prvi donio virus u Dom sigurno to nije htio. Ovog trenutka naš Dom ide dobrim putem. Svjesni ste da i bogatije zemlje, bogatiji gradovi imaju isti problem. Kako bismo onda mi mogli maknuti COVID u dva dana? Ja bih bila najsretnija i najzadovoljnija da to nije počelo. Situacija bi bila ista bio na čelu Doma “Janko ili Marko” – kazala je ravnateljica Križan te napomenula da će o bilo čijoj osobnoj odgovornosti odlučivati osnivač Doma, Koprivničko-križevačka županija.

Ravnateljica Križan osvrnula se i na jučerašnji prijevoz pozitivnih štićenika u koprivničku bolnicu u invalidskim kolicima.

– Stožer je dogovorio prijevoz s Crvenim križem i oni su donijeli ispravnu odluku. Tim 2 nam je bio apsolutno na raspolaganju. Međutim, radi se o specifičnim korisnicima kojima je teško ulaziti u vozilo, a kako su svi bili lakši bolesnici, nisu bili u manifestaciji bolesti, bilo je jednostavnije i brže ovako ih prebaciti. Korisnici su otišli potpuno zaštićeni, službenici koji su ih vozili bili su potpuno zaštićeni i nitko nije bio medicinski ugrožen: ni stanovnici ni korisnici ni zdravstveni radnici – ustvrdila je Križan.

Ravnateljica Križan istaknula je da su poseban problem asimptomatski bolesnici, poput većine novih potvrđenih slučajeva u Domu. Prije otprilike dva tjedna, kada se pojavio prvi slučaj u Domu, testirano je 20-ak ljudi prema tadašnjoj epidemiološkoj procjeni. Također, kod nekih su prvi testovi bili negativni i tek na ponovljenom testiranju potvrđena im je infekcija. Dosad je testirano više od 70 štićenika Doma od ukupno 263, kao i 60-ak zaposlenika. Oni rade u dva tima, ali ne spavaju u Domu jer nemaju gdje, kazala je ravnateljica.

Napomenula je i da su korisnici u Domu gusto smješteni po epidemiološkim kriterijima, ali da je sve to u skladu sa svim standardima socijalne skrbi.

Zdravstveno stanje prvih dviju osoba iz Doma koje su prebačene u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava je bolje, kazala je ravnateljica Križan. Jedna je osoba skinuta s respiratora i samostalno diše, druga je u kombinaciji samostalno – respirator. Treća osoba prevezena u Zagreb nalazi se u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

zatvori