Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO U Podravini i Prigorju 16 novooboljelih od koronavirusa, od toga 15 iz Doma za starije i nemoćne

Vijesti nisu najbolje: 16 je novooboljelih i ukupno u Podravini i Prigorju imamo 49 oboljelih od koronavirusa, izvijestio je Ratimir Ljubić, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Riječ je o 13 štićenika Doma za starije i nemoćne Koprivnica, dva su zaposlenika Doma i jedna je osoba iz zdravstvenog sustava.

>> Opširnije o stanju u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici čitajte ovdje

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla napomenula je da uz sve preporučene mjere ipak nisu imali dovoljno sreće te da ni 100-postotna upotreba svih mjera ne može spriječiti širenje.

– Jučer smo uzeli obriske 20 štićenika, 13 ih je pozitivno. Imamo i dva zaposlenika koji su pozitivni i jednu osobu iz primarne zdravstvene zaštite. Odlučili smo se na širu obradu jer jedna osoba koja je bila dan ranije pozitivna, nije bila u kontaktu pod nadzorom – rekla je dr. Vadla.

Snimio Marko Posavec.

Dodala je da su u Domu prisutni i epidemiolozi i osoblje koprivničke Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” i dogovaraju se daljnji koraci i mjere.

Svi pozitivni bit će hospitalizirani i promatrat će se jer dvoje od njih 13 imalo je manje smetnje, ostali nisu imali nikakve smetnje. Sve daljnje mjere ovisit će o nalazima, jer i dalje uzimamo obriske svih štićenika u stacionaru. Obrisat ćemo njih 80. Mislim da će biti još pozitivnih. Obriske smo uzimali i od štićenika koji su bili negativni, a za par dana pozitivni, to je stvarno nepredvidivo. Sada je vrijeme da to napravimo i vidimo kakav je presjek, odnosno stanje u Domu – zaključila je dr. Vadla.

Napomenula je da će se provoditi pojačane mjere dezinfekcije cijelog prostora, pozitivni će se smještati u bolnicu, a ako će biti potrebno u Domu će izolirati dio prostora za osobe koje trebaju samoizolaciju.

– Nema značajnih simptoma kod štićenika Doma, ali to ne znači da oni nisu pozitivni – kazala je dr. Vadla.

Snimio Marko Posavec.

Ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić istaknuo je da je trenutno hospitalizirano šest osoba s potvrđenim koronavirusom s lakšom kliničkom slikom, a tijekom dana bit će hospitalizirano još 13 štićenika Doma. Kazao je kako je u pripremljenoj izolaciji 65 kreveta od kojih je 14 za intenzivno liječenje, stoga kapaciteta ima dovoljno.

Snimio Marko Posavec.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Vesna Križan naglasila je da je Dom pod kontrolom i nitko ne može iz njega izaći.

– Imamo rad u dva tima, sedmodnevna karantena kod nas nije moguća jer nemamo gdje spavati i imamo puno djelatnica koje su samohrane majke. Jedan tim radi, a drugi je u pripremi. U dogovoru s nadležnima vidjet ćemo je li dovoljno da postoje dva tima ili ćemo poduzimati nešto drugo – rekla je Križan.

Presica Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite s novim informacijama o koronavirusu: 16 novih zaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

Posted by Drava.info on Wednesday, April 22, 2020

 

zatvori