Četvrtak, 25. travnja 2024.

Žarište u Domu za starije: Većina zaraženih štićenika nema nikakve simptome, ali očekuje se još pozitivnih

Vesna Križan: Sada nam se događa uzlazna krivulja koju je Hrvatska prošla nešto ranije

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji preko noći je porastao za 50 posto. Zabilježeno je 16 novih slučajeva, od čega gotovo svi – njih 15 – u Domu za starije i nemoćne u Koprivnici, uz još jednu osobu iz primarne zdravstvene zaštite.

Riječ je o 13 pozitivnih štićenikadva zaposlenika.

– Nažalost, uz sve preporučene mjere ipak nismo imali dovoljno sreće. Očito ni stopostotna upotreba svih preventivnih mjera ne može spriječiti širenje koronavirusa – konstatirala je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

>> FOTO/VIDEO U Podravini i Prigorju 16 novooboljelih od koronavirusa, od toga 15 iz Doma za starije i nemoćne

Jučer su uzeti obrisci 20 štićenika Doma, nastavila je Vadla; njih 13 pokazalo se pozitivnima. Uzet je i određen broj briseva zaposlenika Doma od kojih je dvoje ispalo pozitivno. Na širu obradu epidemiologe je potaknula osoba za koju je utvrđeno da je pozitivna, a nije bila pod nadzorom kao kontakt do sada potvrđeno zaraženih osoba.

– Svi koji su pozitivni, sukladno uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, bit će danas tijekom dana hospitalizirani u našoj bolnici i promatrat će se njihovo stanje. Od tih 13 pozitivnih dvoje štićenika je imalo određene manje smetnje, a ostali nisu imali nikakve smetnje koje bi ukazivale na COVID-19 – napomenula je dr. Vadla.

Daljnje mjere ovisit će o novim nalazima i razvoju situacije. Prije svega, proširit će se uzimanje uzoraka štićenika koji su smješteni u stacionaru i testirat će ih se oko 80. Što se tiče zaposlenika, do sada je testirano njih 36 i većina ih je bila negativna, ali oni se mogu naknadno pokazati pozitivnima pa će biti ponovno testirani, najavila je dr. Vadla. Sigurno slijedi izolacija štićenika koji su bili u kontaktu s dosad pozitivnim osobama, kao i opsežna dezinfekcija cijelog prostora. Ako će biti potrebno, dio doma – kat, dva ili cijeli Dom – bit će izolirani.

>> U Hrvatskoj 42 nova potvrđena slučaja zaraze, gotovo trećina od tog broja u Koprivnici

Nadam se da ćemo daljnjim koracima Dom očistiti od koronavirusa, ali zasad mogu najaviti da će zbog ovih proaktivnih mjera vjerojatno biti još pozitivnih – kazala je Vadla. Podsjetila je na to da su neki štićenici prvo bili negativni, pa kroz par dana pozitivni i da kod koronavirusa nema pravila.

Snimio Marko Posavec.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne Vesna Križan u odgovoru na novinarski upit osvrnula se na anonimne dojave o tome da se nisu baš svi štićenici i zaposlenici pridržavali propisanih mjera.

– Sama činjenica da su to anonimne prijave dovoljno o tome govori, u svakoj situaciji ima dobronamjernih i zlonamjernih ljudi. Znate da su kod nas smještene osobe starije životne dobi i zaista ne znam kako bi se one provlačile kroz prozore i balkone. A da je to bilo točno, ta osoba nam je to trebala dojaviti jer mi smo u Domu, nismo izvan njega, i zaposlenici nisu vidjeli nikoga da bi izašao kroz prozor ili balkon. Mi smo dom za starije, nismo studentski dom. Dom je apsolutno pod kontrolom, nitko ne može izaći – ustvrdila je ravnateljica Križan.

– U Domu radimo u dva tima. Nemamo gdje spavati, a imamo i puno samohranih majki i to je veliki osobni rizik za zaposlenike. U dogovoru s epidemiološkom službom, našim osnivačem i kriznim stožerom vidjet ćemo je li dovoljno da imamo tim 1 i tim 2 ili ćemo nešto drugo poduzeti – pojasnila je ravnateljica.

Pozitivni korisnici bit će izolirani. – Oni su dobro i ovog trenutka svi novi pozitivni, osim dvoje ili troje, nemaju jake simptome bolesti COVID-19. Svi znamo da su najveći problem kod koronavirusa prenosioci koji nemaju simptome. Prošlo je 10 do 14 dana od prvih slučajeva u Domu, a to je vrijeme inkubacije i nama se sada događa ona uzlazna linija koju je Hrvatska prolazila nešto ranije – zaključila je ravnateljica Križan.

Podsjetimo, od ponedjeljka na području Koprivničko-križevačke županije posebni timovi obilaze domove za starije i pružatelje socijalnih usluga. Kako je danas na konferenciji za medije rekla zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Melita Ivančić, utvrđene su samo određene manje nepravilnosti što govori da se svi oni od početka pridržavaju preporuka i propisanih mjera.

zatvori