Petak, 26. travnja 2024.

Ravnatelj knjižnice Karlo Galinec: Putem virtualnih usluga odlučili smo ući u domove korisnika i družiti se s njima

Knjižnica je uslijed pandemije koronavirusa od 16. ožujka zatvorena za korisnike, ali knjižničari istovremeno pružaju usluge putem internetske stranice, mobilne aplikacije i Facebooka.

Trenutno korisnici ne mogu posjetiti knjižnicu, ali djelatnici su tu i dalje za njih, rekao je Dravi.info ravnatelj Karlo Galinec.

– S obzirom na to da smo zatvorili vrata knjižnice i dalje želimo našim korisnicima pružati usluge pa smo putem virtualnih usluga odlučili ući u njihove domove i družiti se s njima na ovaj način – rekao je ravnatelj i dodao da programa ne nedostaje.

Karlo Galinec
Snimila Ivona Rož.

Objasnio je da organiziraju online književne susrete, obilježavaju Međunarodni dan dječje knjige, svojim korisnicima nude elektronske izvore čitanja.

– Pripremamo se i za virtualnu Noć knjige, koja će se održati 23. travnja, sadržaji su trenutno u izradi, ali sigurno će biti opsežni i zanimljivi za naše korisnike – dodao je Galinec.

Ravnatelj objašnjava da je jedan dio zaposlenika u knjižnici, jedan radi od kuće, a jedan dio je na starom i novom godišnjem.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović (facebook)

– Što se tiče ovih koji rade u knjižnici, rasporedili smo ih tako da je na svakom odjelu jedna osoba, trenutno se bave otpisom knjiga, kontaktiraju korisnike, odgovaraju na njihove zahtjeve, tako da ima dosta posla. Uz to planiraju i buduće programe i događaje – napomenuo je Galinec.

Dodao je da su prvi tjedan kako su bili zatvoreni za korisnike radili na preseljenju spremišta u Kampusu.

– Trebalo je preseliti oko 20.000 knjiga iz postojećeg prostora u novi koji je udaljen 300-tinjak metara. Bio je to iznimno opsežan i fizički zahtjevan posao, ali uspjeli smo ga završiti u četiri radna dana. Pred nama je još posla, kad se presele i kompaktusi, pred nama je vraćanje svih tih knjiga na police – napomenuo je.

Osim toga, naša knjižnica uključila se i u hvalevrijednu akciju Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

– Javili su nam se studenti s idejom da bi posudili naš 3D printer za printanje zaštitnih vizira za liječnike. Naravno, odmah smo pristali i odmah dogovorili da se dio vizira dostavi i Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek”. Imamo informaciju da je dosad donirano 10 zaštitnih vizira – istaknuo je ravnatelj.

Podsjetio je i da Knjigokantice trenutno nisu u funkciji.

– Knjige smo maknuli kako ne bi došlo do mogućnosti širenja zaraze ili većeg okupljanja korisnika na područjima gdje su Knjigokantice, ali one su spremne. Čak su pripremljene i dvije nove koje smo najavljivali za proljeće i nakon što prođe ova situacija odmah ćemo ih staviti u funkciju na zadovoljstvo naših korisnika – zaključio je Galinec.

zatvori