Subota, 27. travnja 2024.

VIDEO Stožer potvrdio: Štićenica Doma za starije i nemoćne osobe zaražena je koronavirusom

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na konferenciji za medije potvrdio je da je koronavirus ušao u Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Jedna je štićenica zaražena čime se ukupni broj oboljelih na području naše županije popeo na 21.

– Od jučer do danas imamo jednu novu osobu pozitivnu na koronavirus. Ta je osoba stanarka Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Dogodilo se ono čega smo se najviše bojali, virus je ušao u Dom za starije. Stanje je i dalje pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati – rekao je načelnik županijskog stožera Ratimir Ljubić.

Osoba je hospitalizirana u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici i trenutno se nalazi na Infektološkom odjelu. Ima određene respiratorne simptome, dodala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

– Radi se o upali pluća, no u dobrim je rukama i nadamo se da će klinička slika ići u dobrom smjeru. Osoba je od 2016. godine živjela u jednokrevetnom apartmanu, nije imala druge sustanare. Zadnjih deset dana je bila u svojoj sobi, dobivala je hranu i sve potrepštine na ulazu u sobu. Liječnica koja je nadležna za korisnike u domu ju je pregledala, štićenica je pokazivala neke znakove u smislu temperature i suhog kašlja, ali ništa intenzivnije. Na nju je bila primijenjena antibiotska terapija, no njezino se stanje nije značajnije poboljšalo i upravo je iz toga razloga primljena u našu bolnicu.

Snimio Marko Posavec.

U tijeku je obrada svih eventualnih kontakata zaražene osobe, dodala je dr. Vadla. – Ne mogu vam reći koliko ćemo osoba iz Doma za starije i nemoćne uzeti kao njezine kontakte i kakve će daljnje mjere biti. Vjerojatno će biti neke mjere u smislu i samoizolacije i testiranja. U tom apartmanu se nitko više ne nalazi, a soba će biti dezinficirana.

Što se tiče ranije oboljelih osoba iz bolničkog sustava, također je u tijeku epidemiološka obrada kojom bi se trebalo saznati kako je virus ušao u bolnicu i koji su zdravstveni djelatnici bili u kontaktu sa zaraženim osobama. 32 osobe iz bolničkog sustava su u samoizolaciji, od toga je osam spremačica, pet liječnika i 19 medicinskih sestara.

– Svi oni koji su do sada bili testirani iz užeg kruga tih dviju osoba pozitivne na koronavirus su zasad negativni. Stanje je potpuno pod kontrolom – zaključila je dr. Vadla.

Snimio Marko Posavec.

Zbrinjavanje hitnih i prioritetnih onkoloških bolesnika u svim aspektima i dalje je održano, rekao je ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

– Takvo stanje namjeravamo održati prvenstveno zato što smo povećani broj naših zaposlenika uputili kućama tako da su oni rezerva koja bi se u skoroj budućnosti trebala koristiti za održavanje kontinuiteta zbrinjavanja hitnih i onkoloških bolesnika.

 

Stožer civilne zaštite: nove informacije o koronavirusu

Posted by Drava.info on Thursday, April 9, 2020

 

zatvori