Petak, 26. travnja 2024.

VIDEO Tri nova slučaja u Podravini i Prigorju, pozitivne dvije osobe u bolničkom sustavu

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Koprivničko-križevačkoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite na izvanrednoj konferenciji za medije. Ukupan broj pozitivnih u Podravini i Prigorju sada je 19.

– Od 20-ak briseva za koje smo danas čekali rezultate testiranja, tri su se vratila pozitivna – rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Jedna je osoba upućena od liječnika opće prakse i s križevačkog je područja. U obradi su njezini kontakti, prije svega kućni. Moguće je da se zarazila u kontaktu s osobom iz užeg obiteljskog kruga koja se vratila iz Francuske.

Dvije druge pozitivne osobe rade u zdravstvenom sustavu, točnije u koprivničkoj bolnici i nevezane su jedna uz drugu. To je, rekla je dr. Vadla, zahtjevnija epidemiološka obrada i trebat će anketirati 37 osoba iz bolničkog sustava i napraviti širu studiju. Inicijalni slučaj zasad nije poznat, moguće je da se radi o asimptomatskom kliconoši.

Foto: kckzz.hr

– Osoba koja je ispala pozitivna nije imala nikakve značajnije simptome – kazala je dr. Vadla. – Sada je sve to u obradi. Dijelu osoba bit će vjerojatno preporučena mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana, ovisno o vremenu kada su te osobe bile u zadnjem kontaktu s pozitivnim osobama iz bolničkog sektora.

Jedna od osoba je spremačica koja je između ostaloga čistila i prostor izolacije, a druga nije bila u izravnom doticaju s pacijentima, radila je na koordinativnim poslovima, pojasnila je dr. Vadla.

– Unatoč visokim mjerama zaštite, očito se dogodio unos virusa u sustav putem osoba koje su se rutinskim nadzorom zaposlenika pokazale pozitivnima – rekao je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić. – Uzet ćemo 50-ak obrisaka, kako u našoj ustanovi tako i izvan nje, da pokušamo otkriti put virusa u sustav. Svi pozitivni i njihovi kontakti bit će upućeni u samoizolaciju da se odvoje od sustava i da se onemogući možebitno daljnje širenje virusa u sustavu.

Foto: kckzz.hr

– Ova situacija u Hrvatskoj nikako nije za uspavljivanje, ležernost niti liberalizaciju mjera što predlažu ljudi koji imaju potrebu boraviti u društvu. Budimo oprezni, budimo koncentrirani, izbjegavajmo okupljanja – poručio je Devčić.

Ove dvije pozitivne osobe pronađene su slučajnim odabirom i bile su asimptomatske. Upućene su na testiranje po epidemiološkim procjenama eventualnog kontakta. Druge osobe s istog radnog mjesta bile su negativne.

 

Stožer civilne zaštite koprivničko-križevačke županije o novim slučajevima zaraze

Posted by Drava.info on Tuesday, April 7, 2020

 

zatvori