Nedjelja, 29. rujna 2024.

OPREZ Nakon blage zime krpelja ima izuzetno mnogo, veterinar: Svaki drugi pas koji nam dođe ima piroplazmozu

Blaga zima bez snijega i velike hladnoće izuzetno je pogodovala krpeljima. U to su se ovih dana uvjerili brojni šetači pasa, kao i oni koji su izašli u šume uhvatiti malo svježeg zraka.

– Ima ih puno više nego inače. U našu ambulantu dolazi veliki broj vlasnika pasa koje je ugrizao krpelj i to puno više nego što je uobičajeno. Svaki drugi pas ima piroplazmozu – rekao je veterinar Andrija Šangarelo iz Veterinarske stanice Koprivnica.

Kada je riječ o simptomima ugriza krpelja, odnosno ove bolesti, Šangarelo objašnjava da pas prestane jesti, počne se zanositi i pritom je slab na stražnjem kraju, a mokraća mu potamni i bude od žute do tamnosmeđe boje. Ovaj posljednji simptom, kaže Šangarelo, ujedno je i najvažniji, ali sve se utvrđuje pregledom i krvnom slikom.

– Najbolja preventiva su ogrlice, ampule i tablete protiv nametnika i njihove primjene treba se strogo pridržavati. Što je sredstvo kvalitetnije, to je zaštita bolja – zaključuje veterinar.

Ponovimo i mjere zaštite za ljude:

  • Mogućnosti ugriza krpelja mogu se smanjiti ukoliko se izbjegavaju područja koja nastanjuju (provlačenje kroz grmlje i valjanje po travi). Hodajte samo obilježenim stazama.
  • Treba nositi odgovarajuću odjeću i obuću tijekom boravka u prirodi (hlače dugih nogavica i majice dugih rukava, zatvorenu obuću) te koristiti sredstva za odbijanje insekata i krpelja.
  • Potrebno je pregledati se tijekom i nakon boravka u prirodi, naročito rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuhe, područja iza koljena i pupak.
  • Kako do bolesti dolazi i zbog tiskanja, trganja te nestručnog vađenja, pri čemu sadržaj krpelja (u kojem je prisutan virus) ulazi u organizam domaćina (djeca, odrasli) važno je pravilno ga ukloniti uz pomoć pincete. Krpelja treba pincetom uhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, pazeći pritom da se ne ošteti tijelo krpelja i da ne ostane u tijelu čovjeka.
  • Treba izbjegavavati omamljivanje alkoholom, eterom, uljem ili mašću, jer se time izaziva nagla smrt krpelja, pri čemu on prazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako, ako je zaražen, prenosi zarazu.
  • Nakon što se krpelj odstrani, preporučuje se premazati mjesto ugriza antiseptikom. Ako dio krpelja ostane zarinut u tijelo čovjeka, treba potražiti pomoć liječnika.

Više o krpeljima i bolestima koje prenose možete doznati u ovom članku (VIDEO) te na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Slušaj uživo
zatvori