Četvrtak, 25. travnja 2024.

VIDEO: ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE Kako se zaštititi od komaraca i krpelja

S dolaskom lijepa vremena, osobito temperaturama višima od 15 stupnjeva, dobivamo nove ‘životne suputnike’.

Riječ je o komarcima i krpeljima. Kako se zaštiti od njih, u emisiji Radio Drave Najvažnije je zdravlje savjetuje nam epidemiologinja, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla:

– U našoj županiji još nisu registrirane bolesti koje prenose komarci. Stoga su posljedice njihovih uboda samo neugodne. Mnogi mjesta uboda tretiraju, primjerice Synopenom, no i bez toga, plikovi na mjestima na kojima su gravidne komarice sisale krv, proći će za nekoliko dana – poručila je dr. Vadla. Također predlaže da u kritično vrijeme, rano ujutro i predvečer, primijenimo mjere osobne zaštite, poput odijevanja dugih rukava i nogavica, ili pak primjene repelenata. No, važno je i na okućnicama spriječiti mogućnost razmnožavanja i zadržavanja ovih malih napasti. Održavanjem reda u okolišu, onemogućavanjem zadržavanja vode, pa čak i u najmanjim baricama ili posudama sedam dana, spriječit ćemo razmnožavanje i pojavu komaraca u našoj blizini.

I dok su ubodi komaraca samo neugodni, bliski susret s krpeljima mogao bi biti i opasan po zdravlje. Za razliku od komarica, koje aktivno traže žrtve, krpelje pokupimo usput, prolazeći kroz njihovo stanište. Oni mogu par sati tražiti idealno mjesto po našem tijelu (čitaj mekanu kožu – prepone, pazusi, ispod dojki…) gdje bi nas uboli.

– Kad ga uočite, krpelj treba što prije skinuti pincetom i mjesto uboda dezinficirati. Ako su na mjestu uboda ostala rilca, ona će sama po sebi izaći. Ako su krpelji zaraženi, mogu uzrokovati dvije bolesti. Njihove simptome uočavamo tri tjedna nakon uboda. Koncentrični crveni krugovi oko uboda upućuju na lamboreliozu, a simptomi poput gripe s glavoboljom, mučninom i povraćanjem upućuju na krpeljni meningoencefalitis i da smo dobili upalu moždanih ovojnica. U tim slučajevima potrebno je obratiti se svom liječniku.

Kao jednu od učinkovitih preventivnih mjera u borbi protiv bolesti koje prenose krpelji, dr. Vadla preporučuje preventivno cijepljenje.

Cijeli prilog iz emisije Najvažnije je zdravlje pogledajte u nastavku.

zatvori