Srijeda, 26. lipnja 2024.

Dr. Vadla: Dvije nove zaražene osobe kontakti su osobe koja je pozitivna već gotovo 40 dana

Upitno je, međutim, jesu li osobe koje su tako dugo pozitivne cijelo to vrijeme i infektivne

U Podravini i Prigorju danas su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Rano jutros u koprivničkoj bolnici preminula je starija ženska osoba koja je uz niz drugih bolesti bila pozitivna i na COVID-19.

>> VIDEO Preminula prva osoba s koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, zabilježena i dva nova slučaja zaraze

U koprivničkoj bolnici trenutno je hospitalizirano 27 osoba pozitivnih na COVID-19, kazao je ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” dr. Mato Devčić.

– Osam je osoba s blažim simptomima bolesti, od čega dvije imaju razvijenu sliku upale pluća. Preostalih 19 osoba, štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, nema simptome. Rano jutros preminula je ženska osoba u dobi od 82 godine, pozitivna na koronavirus i s nizom komorbiditeta, s nedavnom hospitalizacijom zbog popuštanja srca i plućnog edema. Nažalost, unatoč svim poduzetim mjerama liječenja kod bolesnice je došlo do pogoršanja stanja i ona je rano jutros preminula. Nije bila korisnica Doma za starije i nemoćne – pojasnio je Devčić.

Mato Devčić
Snimio Marko Posavec.

Do danas je u Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno 65 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Od toga je 15 osoba ozdravilo, a jedna je preminula pa je u županiji trenutno 49 poznatih aktivnih slučajeva zaraze.

– Od tih 49, 36 osoba vezano je uz Dom za starije i nemoćne – rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla. – Od toga je šest zaposlenika i 30 štićenika. Svih 30 štićenika je bolnički zbrinuto.

U Domu se poduzimaju sve preventivne radnje da se spriječi daljnje širenje koronavirusa, no u narednim danima može se očekivati još slučajeva zbog bliskih kontakata s do sada potvrđeno pozitivnim osobama.

Dva nova danas potvrđena slučaja nisu vezana uz Dom za starije i nemoćne.

– Ove dvije osobe koje su danas potvrđene pozitivnima nemaju nikakve simptome i obiteljski su kontakti osobe koja je već više tjedana pozitivna. Nakon 28 dana obično pretpostavljamo da je osoba ozdravila, no ta je osoba nakon testiranja ponovno bila pozitivna pa samo joj produljili period samoizolacije. Ta osoba je i dalje pozitivna već 39. dan nakon prvih simptoma bolesti. Produljit ćemo period samoizolacije pa vidjeti što je to s virusom. Pitanje je jesu li osobe koje su u tako dugom razdoblju pozitivne ujedno i infektivne – objasnila je dr. Vadla.

zatvori