Srijeda, 26. lipnja 2024.

Dr. Vadla o širenju virusa u Domu: Teško je reći da ćemo ikada dokazati tko je koga i kako zarazio

U Koprivničko-križevačkoj županiji s novih pet danas potvrđenih ukupno su otkrivene 54 osobe pozitivne na koronavirus. 11 osoba smatra se oporavljenima.

Više od polovice ukupnog broja potvrđenih – 28 – dolazi iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Riječ je o petero zaposlenika i 23 štićenika.

>> Ravnateljica Vesna Križan: Učinili smo sve što smo mogli, prema svim protokolima, ali širenje zaraze nismo mogli izbjeći

Kako je virus došao u Dom teško je reći, kazala je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

– Kao i u prvom slučaju u kojem smo imali štićenicu koja je bila u apartmanu pa se retrogradno, epidemiološkom analizom ustanovilo da je bila u mogućem kontaktu s prvim oboljelim zaposlenikom. Taj zaposlenik u vrijeme kad je pokazivao simptome nije bio na poslu, ali uvijek smatramo da je osoba barem 24 sata prije nego što razvije simptome mogući prijenosnik virusa – rekla je dr. Vadla i nastavila:

– Virus je vjerojatno ušao u Dom preko zaposlenika. Daljnje širenje je moguće na raznorazne načine: u bliskom kontaktu s osobom koja i ne mora pokazivati simptome, upravo su zato bile uvedene mjere distanciranja. Specifičnost doma je gusti smještaj; mi ga epidemiološki smatramo takvim, no to je očito standard u socijalnoj skrbi. Tako se može potencirati širenje kapljične infekcije poput COVID-19.

– To su sve mogućnosti. Teško je reći hoćemo li ikada dokazati tko je koga i kako zarazio.

Još je jednom podsjetila na to da nove pozitivne osobe nisu imale simptome i testirane su iz predostrožnosti jer se pojavila pozitivna osoba koja nije bila u utvrđenom krugu kontakata ranije pozitivnih. Stoga su proširili krug testiranja te otkrili jučer 13, danas još pet zaraženih osoba. Radi se presjek stanja u stacionaru 2 koji je sada najugroženiji. Pozitivne osobe bit će premještene u bolnicu, a ostale će biti stavljene u samoizolaciju.

zatvori