Petak, 26. travnja 2024.

Piškornica je sama zatražila izvanredni nadzor, Blažok odgovorio Švegoviću: Nemam problem s tim, ali imam s lažima

'Načelnik Švegović morao bi znati da je koeficijent zbijenosti u prvoj godini odlaganja u skladu sa zakonskim propisima i pravilima struke'

Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište i sama je zatražila izvanredni nadzor i geodetsko snimanje količine odloženog otpada kako bi otklonila sumnje koje je medijima u utorak iznio načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović. Učinila je to zapravo prije više od mjesec dana.

Podsjetimo, Švegović je javnosti predočio rezultate geodetskog snimanja četvrte plohe odlagališta Piškornica iz kojih mjerenjem volumena proizlazi da je količina otpada za oko 40 tisuća tona veća od službeno evidentirane. To ga je navelo da se zapita gdje je nestalo 13,7 milijuna kuna, kolika bi bila vrijednost tog viška otpada.

>> Švegović najavio prijave DORH-u i USKOK-u: “Količina otpada na četvrtoj plohi Piškornice ne odgovara službenim brojkama”

U Općini su uzeli brojeve iz dozvole za gospodarenje otpadom – 419.500 tona i 336.000 kubičnih metara – te izračunali da bi na odlagalištu trebalo biti 1,247 tona otpada po kubičnom metru. Na Piškornicu je s krajem prošle godine dovezena 91 tisuća tona otpada, uz prosječan dovoz od 3.000 tona mjesečno to bi bilo nešto više od 100.000 tona do kraja ožujka, kazao je Švegović. Međutim, volumen dobiven mjerenjem četvrte plohe iznosio je 112.700 kubičnih metara. Pomnoženo s 1,247 to daje 140.537 tona. Stoga se Švegović pita: gdje je ta razlika od 40-ak tisuća tona?

U ranijem tekstu objavljenom na portalu Prigorski, iz Piškornice – sanacijskog odlagališta odgovorili su da se koeficijent od 1,3 odnosi na inertizirani otpad, odnosno komunalni otpad u kojemu su završili procesi slijeganja i razgradnje koji mogu trajati godinama (izvor). “Koeficijent zapreminske težine za novi otpad prosječno iznosi 0,7“, poručili su tada iz PSO-a.

Po tome bi pak ispalo, rekao je Švegović u utorak, da na odlagalištu ima manje otpada od službeno navedenih količina. Zbog sumnje u manipulaciju podacima – bilo da otpada ima previše ili premalo – najavio je da će svu dokumentaciju proslijediti DORH-u, USKOK-u i Državnom inspektoratu.

Piškornica već zatražila izvanredni nadzor

U javnom dopisu direktora tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište Marijana Blažoka stoji kako je Piškornica još 11. ožujka, dakle prije više od mjesec dana, od Državnog inspektorata zatražila izvanredni inspekcijski nadzor. Šest dana prije toga, 5. ožujka, uputili su dopis Općini Koprivnički Ivanec u kojem je stajao prijedlog da se redovno utvrđivanje preostalog kapaciteta odlagališta izvrši u travnju umjesto u lipnju, pri čemu bi bila prisutna i ovlaštena osoba za geodetska snimanja koju je angažirala Općina Koprivnički Ivanec. Cijeli dopis dostupan je ovdje (PDF).

Piškornica
Snimio Marko Posavec.

– Zatraženi inspekcijski nadzor zakazan je za početak svibnja 2020. godine, o čemu naravno općinski načelnik nije imao potrebu izvijestiti javnost – poručio je Blažok. – Nakon provedenog nadzora koji smo sami zatražili 11. ožujka i učinjene izvanredne geodetske snimke odlagališta, o rezultatima ćemo izvijestiti nadzorni odbor, skupštinu društva (suvlasnike), a svakako i javnost.

Blažok je konstatirao da Piškornica – sanacijsko odlagalište u potpunosti stoji iza objavljenih podataka o količinama odloženog otpada. Sve su dostupne na njihovom webu.

– Nakon istupa gospodina Švegovića koji nije prihvatio sudjelovati u izvanrednom nadzoru, koji smo, ponavljam, sami zatražili, posve nam je jasno da od tog suvlasnika ne možemo očekivati odgovoran i na činjenicama utemeljen pristup, jer su mu očito njegovi partikularni i osobni politički interesi na prvom mjestu – nastavio je Blažok. – Ovakvo ponašanje i postupanje općinskog načelnika protivno je temeljnom načelu pravnog poretka koje polazi od nužnosti da se čak i pravo koje nekome pripada ostvaruje jedino i samo u zakonom propisanom postupku ovlaštenih državnih tijela. Možda je i sam općinski načelnik to shvatio pozivajući nadležna tijela na postupanje, koje smo mu ponavljam predložili dana 5. ožujka 2020. godine.

Iskazani podaci o zaprimanju otpada i kapacitetu, kako preostalom tako i do sada popunjenom, u skladu su sa svim zakonskim propisima i pravilima struke, istaknuo je Blažok. To vrijedi, kazao je, i za postignuti koeficijent zbijenosti u prvoj godini odlaganja te dodao da bi Švegović to trebao znati.

‘Nemam problem s nadzorom, ali imam s lažima’

Blažok je odlučno odbacio Švegovićevu tvrdnju da je intervenirao u Državnoj geodetskoj upravi kako tvrtka koju je Općina angažirala za snimanje ne bi mogla koristiti te snimke. Švegović je kazao da je tu bio upleten i netko od predstavnika županija – suvlasnika Piškornice, a Blažok ga je pozvao da tu informaciju učini dostupnom.

– Kao legalist nemam apsolutno nikakav problem s bilo kakvim nadzorom, pa i s tijelima državne vlasti, jer sam svjestan da smo projekt od javnog interesa koji treba biti stalno podložan kontroli. Kao direktor društva i osobno, vjerojatno kao i većina drugih ljudi, imam problem s neistinama, lažima, konstrukcijama i manipulacijom – zaključio je Blažok.

zatvori