Petak, 26. travnja 2024.

I vatrogasci patroliraju gradom: Mirno je, tek poneki automobil; Pridržavajte se uputa da sve ovo što kraće potraje

Prema najnovijoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, građani su dužni pridržavati se mjere ograničenja zadržavanja na svim javnim mjestima. Sukladno tomu, županijski Stožer civilne zaštite uputio je gradove i općine da organiziraju ispomoć policijskim službenicima koji patroliraju naseljenim mjestima i upozoravaju građane koji se ne pridržavaju mjera

Ova se odluka odnosi i na Grad Koprivnicu čiji je gradonačelnik Mišel Jakšić danas najavio uključivanje operativne snage civilne zaštite u provođenje odluka mjera svih razina stožera civilne zaštite, pa tako i Stožera civilne zaštite grada Koprivnice. Ivan Golubić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, u ime svih koprivničkih vatrogasaca apelira na građane da poštuju donesene mjere, a sve kako bi situacija s pandemijom koronavirusa što dulje ostala pod kontrolom i završila u najkraćem mogućem roku.

– Razumijevanje i suradnja potrebni su na svim razinama i to od nacionalne pa sve do onih lokalnih. Aktiviranje svih stožera znači da su sve osobe u sustavu civilne zaštite mobilizirane i dužne biti na raspolaganju 24 sata županijskom i nacionalnom Stožeru civilne zaštite. To se odnosi profesionalne i dobrovoljne vatrogasce i na pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja – kazao je Golubić.

Koprivnički stožer tijekom subote organizirao je uključivanje vatrogasaca i HGSS-a u obilazak Koprivnice.

– Oni će u narednom razdoblju obilaziti i pratiti stanje na ulicama, trgovima, parkovima i na svim mjestima gdje bi se mogli okupljati građani te upozoravati građane na kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. Vatrogasci i HGSS će, ako se kršenje nastavi, obavijestiti policiju.

Ivan Golubić. Snimio Marko Posavec.

Golubić kaže kako će vatrogasci koji će patrolirati biti u službenim odorama ili će imati vidno istaknuta obilježja civilne zaštite te apelira na sve građane da se drže njihovih uputa.

– Gradski i županijski stožer ovih dana dobivaju brojne pozive i e-mailove zabrinutih građana o nepridržavanju propisanih higijenskih mjera, a to se najviše odnosi na nepridržavanje propisane udaljenosti građana, nepridržavanje higijenskih mjera u trgovinama prehrambenim proizvodima i pekarnicama ili pak broja osoba koje istovremeno ulaze u prostore, posebno u malim trgovinama u ruralnim sredinama. Svi pripadnici civilne zaštite posebno će obraćati pažnju na konzumiranje pića u blizini trgovina, na broj građana i trgovaca na tržnicama, a bilo je čak i dojava o navodnim okupljanjima u tajnosti i održavanju vjerskih obreda – pojasnio je Golubić.

Još je jednom istaknuo kako je od životne važnosti da se građani pridržavaju mjera, da ne izlaze iz kuća osim ako nije nužno potrebno i svih ostalih preporuka koje daju stožeri.

– Vatrogasci su uvijek tu da svima pomognu kad god je to potrebno, tu su uz građane Koprivnice u svim ugrozama, pa tako i u ovoj. Ovo je izvanredna situacija, svi smo njome pogođeni i na nama je da svojim ponašanjem utječemo na njezin tijek. Vatrogasci će vam uvijek pružiti ruku pomoći, a ovim putem pozivam građane da i oni svojim ostankom u domovima pomognu prvenstveno sebi, a onda i vatrogascima koji su na terenu da imaju čim manje posla, sve to isključivo za zajedničko dobro – zaključio je Ivan Golubić, predsjednik VZG-a Koprivnica.

Vatrogasci koji su počeli s patrolama u subotu navečer kazali su kako je njihova smjena prošla u redu, ljudi u gradu i prigradskim naseljima nije bilo vani, tek pokoji automobil.

Tekst i fotografije: Sonja Markić, izvjestiteljica VZG Koprivnica

zatvori