Petak, 26. travnja 2024.

Piškornica demantira Švegovićeve i Kešerove tvrdnje: Imaju sve informacije, pretpostavljamo da je ovo politička igra

Župan Koren zbog jučerašnjih je izjava angažirao odvjetnika i pokrenuo pravni postupak

‘Općina Koprivnički Ivanec kao 10-postotni suvlasnik Piškornice ima uvid u sve materijale i dokumente kojima ova tvrtka raspolaže. Samim time besmisleno je što načelnik Koprivničkog Ivanca putem mailova zahtijeva informacije koje su mu i tako dostupne.’

Sažetak je to reakcije iz Piškornice na jučerašnje istupe načelnika Koprivničkog Ivanca Marija Švegovića i čelnika županijskog SDP-a Mladena Kešera. Podsjetimo, njih su dvojica jučer javno prozvala nadležne u Piškornici za uskraćivanje informacija. Kako su naveli, od 2018. godine Općina Koprivnički Ivanec uputila je nekoliko zahtjeva za pristup informacijama, između ostaloga tražeći podatke o tome u kojoj je fazi projekt Piškornica. Jedan od takvih zahtjeva na mail Piškornice upućen je 13. ožujka 2019. godine.

No, samo nekoliko dana ranije održana je Skupština društva Piškornica na kojoj su svi članovi, među kojima i načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, mogli dobiti sve informacije vezane uz poslovanje ove tvrtke za zbrinjavanje otpada, rekla je Dravi.info tajnica Uprave i službenica za informiranje u Piškornici Mihaela Juranić.

– Skupština je održana 6. ožujka 2019. godine, a 13. ožujka, dakle samo sedam dana kasnije dobili smo upit odnosno zahtjev za pristup informacijama. To je vrlo neobično jer su sve informacije o poslovanju članovima Skupštine bile na raspolaganju, kao što sam navela, samo tjedan dana ranije. Ne znam što se toliko važno moglo dogoditi u tih tjedan dana – navodi Juranić.

Juranić dodaje i da način na koji je informacija tada zatražena nije bio u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.

– Kada mi zaprimimo zahtjev za pristup informacijama i kada se netko poziva na Zakon o pravu na pristup informacijama, onda smo mi dužni po njemu i postupiti. Vrlo smo kratko pozvali Općinu na ispravak zahtjeva i uputili ih na članke koji o tome govore. Konkretno, oni su morali zatražiti određeni dokument kojemu žele pristupiti, a ne postaviti općenito pitanje u kojoj je fazi projekt. Jednostavno, morali smo postupiti u skladu sa Zakonom na koji su se i oni sami pozvali. Nakon toga, Općina je postupila u skladu s našim naputkom i redovnim putem je dobila tražene informacije – rekla je Juranić i dodala:

– Općina redovno dobiva sve informacije i sve materijale o poslovanju Piškornice s obzirom na to da je 10-postotni suvlasnik tvrtke i član Skupštine. Uz to, članovi Skupštine uvijek mogu doći i zatražiti bilo koji dokument ili informaciju koju misle da nisu dobili. No, budimo realni, znamo da kreće kampanja za nove izbore pa pretpostavljamo da je sve ovo politička igra jer znamo da je Piškornica uvijek zanimljiva za komentirati i dobra tema u takvim situacijama.

Direktor Piškornice d.o.o. Mladen Ružman nije htio dodatno komentirati cijelu situaciju, dok je direktor društva Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok kratko dodao da član Nadzornog odbora ispred Koprivničkog Ivanca dobiva sve materijale u vezi poslovanja tvrtke:

– Redovito, gotovo svaki mjesec, sastaje se Nadzorni odbor gdje komentiramo sve što je od značaja za tvrtku i gdje su članovima dostupni svi materijali. Pitanje je komunicira li načelnik Švegović sa svojim predstavnikom kojeg je imenovao u Nadzorni odbor. Inače, poslao sam i podnio financijski izvještaj i Nadzornom odboru i Skupštini o svemu onome o čemu se priča i što je medijski dobro popraćeno. Poslao sam obrazloženje o tome gdje je novac, a načelnik to dobro zna jer je i sam dobio taj izvještaj – zaključio je Blažok.

Podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji za medije Kešer se zapitao u što su uložena sredstva koja je Piškornica prihodovala od odlaganja otpada jer, kako je rekao, postoji veliki nesrazmjer između tih sredstava i samih ulaganja u projekt. Župan Darko Koren, koga je Kešer prozvao odgovornim za spomenuti nesrazmjer, nije želio komentirati ovaj slučaj s obzirom na to da je već angažirao odvjetnika i pokrenuo pravni postupak.

zatvori