Subota, 27. travnja 2024.

PIŠKORNICA Švegović: Uprava ignorira naše zahtjeve, Kešer: Problemi četiriju županija svaljeni su na leđa jednog čovjeka

Načelnik Koprivničkog Ivanca i čelnik županijskog SDP-a pitaju se u kojoj je fazi projekt i što se uopće s njim događa

Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica bio je tema konferencije za medije koju su u Koprivničkom Ivancu održali načelnik Općine Mario Švegović i čelnik županijskog SDP-a Mladen Kešer.

Švegović pojašnjava da su konferenciju sazvali kako bi javno upitali Upravu Piškornice u kojoj je fazi projekt te hoće li se i kada realizirati. Također, zanima ih tko će sanirati postojeće odlagalište na kojem će biti više od 600 tisuća tona otpada, ali i tko će plaćati skupi monitoring terena nakon zatvaranja deponija.

Na ovakav istup morali se odlučiti jer, napominje Švegović, Uprava Piškornice ignorira Općinu Koprivnički Ivanec i njihove zahtjeve za pristup informacijama o tome u kojoj je fazi izgradnja centra:

– Žalosno je da mi kao 10-postotni suvlasnici nemamo pravo na pristup informacijama. Općina je od 2018. uputila niz zahtjeva za pristup informacijama, tako smo na primjer 13. ožujka 2019. poslali i dopis Upravi da želimo znati u kojoj fazi je projekt Piškornica. Zanimalo nas je koji se koraci poduzimaju u vidu realizacije projekta. Od njihove strane je stigao odgovor da oni ispravljaju naš zahtjev za pristup informacijama. To nas žalosti jer tim činom pokazuju da ne respektiraju mještane Općine Koprivnički Ivanec – ustvrdio je Švegović.

Predsjednik županijskog SDP-a Mladen Kešer istaknuo je da je ovo uskraćivanje informacija zapravo kršenje Zakona o trgovačkim društvima te napominje da su ulaganja u Piškornicu u zadnjih dvadesetak godina zanemarivo mala:

– Jasno je da su na ovaj način mještani Koprivničkog Ivanca na neki način prevareni. Načelnik je naslijedio velike i ozbiljne probleme, i Varaždinske i Međimurske i Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. Svi oni su strpani na leđa jednog čovjeka: načelnika Koprivničkog Ivanca koji je prepušten samom sebi.

Kešer se zapitao i u što su uložena sredstva koja je Piškornica prihodovala od odlaganja otpada jer, kako je rekao, postoji veliki nesrazmjer između tih sredstava i samih ulaganja u projekt.

Na konferenciji je SDP-ov član Općinskog vijeća Koprivničkog Ivanca Rade Prosenjak podsjetio na to da je mještanima odbijen i zahtjev za referendumom o Piškornici.

zatvori