Srijeda, 8. svibnja 2024.

Gradonačelnik Jakšić najavio gradnju dva rotora, ali i komentirao sutrašnji prosvjed Zelene Piškornice: Prosvjednici su promašili adresu

Gradonačelnik Mišel Jakšić na današnjoj se konferenciji za medije dotaknuo nekoliko aktualnih tema vezanih za Koprivnicu na lokalnoj i nacionalnoj razini. O tim je temama pričao i s premijerom Andrejom Plenkovićem tijekom njegovog posjeta gradu.

Prometna infrastruktura velika je tema za Koprivničance pa je tako Jakšić najavio izgradnju dva nova rotora – u Sabolićevoj ulici i kod T-raskrižja na ulazu u Koprivnicu iz smjera Križevaca.

Rotor Sabolićeva napokon će doći na red 2020. godine, trenutno je u tijeku zadnje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Druge godine radovi na tom rotoru idu, on je stavljen u plan Hrvatskih cesta. Također, druge godine ide rekonstrukcija nadvožnjaka na našoj magistrali. Ono što je došlo kao prijedlog Gradske uprave pred Upravom Hrvatskih cesta je to da se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci riješe imovinsko-pravni odnosi na T-raskrižju Zagrebačke ulice prema Križevcima. Naš prijedlog je da se i tamo napravi jedan rotor i da konačno dobijemo adekvatan ulazak u Koprivnicu iz smjera Zagreba, što je naišlo na plodno tlo i to ulazi u plan Hrvatskih cesta, paralelno s rekonstrukcijom nadvožnjaka – objasnio je Jakšić.

Snimila Ivona Rož.

Uz lokalnu prometnu rekonstrukciju, za koju se nadaju da će završiti u kolovozu sljedeće godine, spomenuo je i novost u prometnoj infrastrukturi na nacionalnoj razini.

– Tema koja nas zanima i koja nam jako puno znači je brza cesta prema Osijeku. Dobili smo odgovor da je ta cesta zasigurno u planovima Ministarstva prometa i Hrvatskih cesta i u pripremi da bude spremna za sljedeće proračunsko razdoblje Europske unije koje počinje 2021. godine.

Uz promet, osvrnuo se i na obrazovne ustanove na području Grada.

– Mi smo u visokoj fazi spremnosti i za izgradnju dvorane ‘Đuro Ester’, koja će krenuti na proljeće i bit će gotova krajem jeseni. Imamo još ponešto tih papirno-birokratskih koraka za gradnju škole na Podolicama s pripadajućom sportskom dvoranom i ta investicija će krenuti iduću jesen. Tražili smo od Vlade da vidimo na koji način se Ministarstvo može uključiti u te projekte i dobili smo čvrsto obećanje da će sudjelovati u opremanju škole i u opremanju obje dvorane.

Snimila Ivona Rož.

Na upit novinara za komentar o prosvjedu vezanom za Piškornicu, koji je najavljen za sutra u 15:30 sati pred Gradskom vijećnicom, Jakšić je rekao da su prosvjednici promašili adresu, te dodao:

– Piškornica, formalno i pravno, nije na teritoriju Grada Koprivnice, nego Općine Koprivnički Ivanec. Gradonačelnik Koprivnice ne može napraviti ništa s Piškornicom. Grad Koprivnica nije ni u vlasničkoj strukturi Piškornice. Ja sam tamo padobranac i gost-komentator. Pravno nemamo nikakav alat da utječemo na bilo koji proces koji se tiče bilo čega što se događa oko Piškornice.

zatvori