Utorak, 23. travnja 2024.

Zelena Piškornica najavila mirni prosvjed u centru Koprivnice, dr. Jakupić: Polako oduzimamo budućnost našoj djeci!

Udruga Zelena Piškornica iz Koprivničkog Ivanca na današnjoj je konferenciji za medije najavila mirni prosvjed u centru Koprivnice u drugoj polovici prosinca.

– Na prosvjedu kojeg ovim putem najavljujemo želimo se jasno, glasno i nedvosmisleno usprotiviti izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica jer je on nepotreban, skup, štetan i u suštini ne služi svrsi – poručio je predsjednik udruge dr. Ivica Jakupić dodavši kako Zelena Piškornica za stanje na odlagalištu otpada u Koprivničkom Ivancu ima rješenje:

Dr. Ivica Jakupić. Foto: Sonja Barčanec.

– Naš prijedlog je plazma tehnologija obrade otpada. To nije nikakva znanstvena fantastika, to je stvarnost. Postoji jedan pogon u Japanu koji više nije u eksperimentalnoj fazi već u komercijalnoj upotrebi. Ideja i stvarnost tog postrojenja je takva da se stvaraju visoke temperature u tom postrojenju kakve su otprilike na površini Sunca, oko 7-8 tisuća stupnjeva, koje dematerijaliziraju materiju. Tamo se može obrađivati sav otpad, osim nuklearnog. Dalje nema limita.

Jakupić je objasnio da plazma tehnologija ne proizvodi nikakve štetne plinove, već upravo suprotno.

– Ovo postrojenje nema dimnjaka, nema filtera, nema zagađenja podzemnih voda, vodotoka ili tla. Dakle, bolje rečeno ekološki apsolutno prihvatljivo, bez utjecaja na okoliš. Onaj kruti dio koji nastaje nakon takvog procesa se hladi u vodi i dobiva se nešto što se zove ostakljeni kamen. Taj kruti nusprodukt u Japanu se koristi za izradu nakita i kao zamjena betonske galanterije jer je biološki potpuno inertan, ne reagira u prirodi ni s čim.

Jakupić želi da ovu ideju prihvate odgovorni ne na samo lokalnoj, već i nacionalnoj razini jer će se naša zemlja u europskim i svjetskim okvirima tako predstaviti kao ozbiljna zemlja koja želi riješiti problem otpada.

– Ono što je još važnije od toga, to nas ne bi koštalo ništa više od ovih igrica koje igramo – tko će kupiti plastiku, je l’ mi to možemo, je l’ se to nama isplati, koliko će to koštati, gdje ćemo graditi spalionice i tome slično. Što je najgore, sve će završiti tako da ćemo smeće zakopati u zemlju što je apsolutno neprihvatljivo.

Foto: Sonja Barčanec.

Na današnjoj konferenciji Jakupić je podsjetio da su iz Piškornice obećali do kraja ove godine javnosti dati na uvid Studiju izvodljivosti koja će predstaviti ideju obrade otpada u budućem RCGO-u koji bi, podsjetimo, trebao proraditi 2023. godine.

– Zasad znamo samo to da će taj centar biti za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku odnosno ne za manje od šest županija, a možda i više. S tim se nikako ne slažemo jer lokalna zajednica nije komunicirana u tom smjeru. Javnost mora znati i mora im se dati prilika da odluče. Treba im dati sve činjenice. Problem otpada je tu i ako to ne riješimo na pravi način gdje ćemo biti? Polako oduzimamo budućnost našoj djeci – zaključio je Jakupić.

Prosvjed je najavljen za četvrtak, 19. prosinca u 15:30 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Foto: Sonja Barčanec.
Foto: Sonja Barčanec.
zatvori